Egy megérett a meggy !! Reform Meggyes linzer friss meggyből..

Egy megérett a meggy ! Reform Meggyes linzer friss meggyből...


Ezt a gyümölcsöt nem sok országban termesztik. Például Cypruson szinte nem is ismerik. De hála Istennek nálunk honos. Pedig az egyik legsokoldalúbban felhasználható finom gyümölcs. A németek " Schwartzwalder Kirschtorte"-ja a világ legjobb meggyből készült édessége szerintem. Ebben a blogban már írtam erről, hogy én hogyan készítem. természetesen nem olyan finom mint az eredeti, de megteszi...
És a gyümölcslevesről ne is beszéljünk, meg a meggyszósz és társai... uhh nem is folyatom a felsorolást, mert inkább arról szeretnék értekezni, hogy miként készül a meggyes linzer. De hamarosan felteszem a szóban forgó többi meggyes finomságot is.
Akkor nézzük a meggyes linzer receptjét.



 Hozzávalók: 1 normál gáztepsi mennyiség
Hozzávalók a tésztához :
300 gr sima fehér liszt
120 gr puha vaj
50 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr cukor (cirka 5 ek)
1 tk őrölt fahéj
1/2 cs sütőpor
1 db tojás 2 ek tejjel elkeverve
1 cs vaníliás cukor
3 ek tejföl
A tészta elkészítése: 
- A lisztet egy keverőtálba helyezem
- A lisztet a vajjal jól eldolgozom a kezem között
- A többi hozzávalókat is hozzáadom, és összedolgozom. (Ha van mixer dagasztó gép, vagy konyhai dagasztógép azzal egyszerűbb, de kézzel is tökéletes.)
- Amikor a tészta összeállt, akkor két részre osztom,  hagyom letakarva állni maximum 40 percig

Amíg várok, addig elkészítem a tölteléket....

Meggy töltelék hozzávalók: 
800 gr kimagozott meggy
4 ek cukor
1/4 tk őrölt cardamom
1 tk őrölt fahéj
1 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
2 ek víz

Meggy töltelék elkészítése: 
- A kimagozott meggyet megszórom 4 ek cukorral, 10 perc állás után kinyomkodom a levét.
- 1 marék meggyet leturmixolok  a 800 gr-ból és és a felfogott léhez teszem.
- Összekeverem a pudingport a 2 kanál vízzel
-A felforrt meggyléhez öntöm a pudingport és gyorsan felfőzöm. Nagyon hamar kész, szinte két pillanat. Amikor sűrű lett a puding, szép piros színt kapott.
- Hozzáadom a kimagozott meggyet a félig kihűlt pudinghoz, összekeverem homogénné
- Hagyom hűlni, de nem teljesen hidegre, csak, hogy ne legyen tűzforró
- Közben elindítottam a sütőt 180 fokon..


Összeállítás:
- A linzer tészta egyik felét kinyújtom akkorára, hogy a tepsi alját befedje, és még egy kicsit a szélére is jusson, hogy ne folyjon ki a töltelék.
- A pudingos meggyet ráterítem szép egyenletesen a tésztára
- Sietve a  tészta másik felét is kinyújtom, és befedem vele a tölteléket.
- Megkenem tejföllel a tetejét, és megszurkálom villával.

Tipp: Meg kell szurkálni, hogy  a nedvesség ki tudjon a sütés alatt jönni..






Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

Megjegyzések

Népszerű receptek