Ilyen finomat még nem ettél ..Hagyományos falusi füstölt húsos bab leves
Hagyományos falusi füstölt húsos bab leves
Meg kell mondjam, hogy ennek specialistája vagyok. Amikor még a 90-e években vendéglátós voltam, akkor rengeteget megfőztem a vendégeimnek.
Sok országban főznek babból ételeket. Lehet, hogy bablevest is. De... És itt jön a lényeg. Hogy ilyen finomat amit én tudok készíteni azt nem sokan tudják. Kérem engedjék meg, hogy erre büszke legyek. :-) A párom Dél -Tiroli származású. El volt tőle ájulva milyen finom igazi magyar fogás. Igazából kint Tirolban inkább káposztával főzik meg a füstölt sertés combot, sonkát. És akkor jött az ötletem, hogy mi lenne, ha megmutatnám neki, milyen egy igazi magyaros bableves. ez megint talált.. süllyedt. ... Ehhez az ételhez is szinte minden háztartásban van megfelelő alapanyag, és már készíthető is. Alapvetően nem drága étel. Kivéve, ha túl nagy darab sonka kerül bele.
Hozzávalók: 4 személyre
500 gr tarka száraz bab
Tipp: A babot előzőleg le kell áztatni, hogy felszívjon egy kis vizet. Mielőtt feltennénk a normál főzéshez, előtte egy másik edénybe fel kell forralni, és 5 percig főzni. A vizet leönteni róla, megmosni, és csak az után kell a valódi főzést megkezdeni.
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma( ennek az ételnek a lelke a fokhagyma)
1 db füstölt sertés sonka
2 db sárgarépa
1 kevés zeller
1 db fehér répa
1 tk paradicsom püré
pár szelet zöld paprika
só, ha nem túl sós a sonka
bors chilli
2 babérlevél
Petrezselyem levél
víz, hogy ellepje a hozzávalókat
Rántás: 1 ek zsír, vagy 4 ek étolaj, 3 fokhagyma, 1 ek piros paprika
A hozzávalókat feltettem főni. A zöldségeket később raktam bele fél órával, mert a bab tovább fő meg.
Amikor megfőtt a bab akkor csak berántom.
És már kész is van.
Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése