Levesek

KARFIOL LEVES FALUSIASAN, HAGYOMÁNYOSAN, AHOGY ANYU CSINÁLTA..

Karfiol leves falusiasan, hagyományosan, ahogy anyu csinálta..


 A karfiol is azok közé a zöldségek közé tartozik amelyekből annyit ehetünk amennyit csak bírunk.
A káposztafélék családjába tartozó virág, egy vadkáposzta. Magas C Vitamin tartalmát (60 mg/100 g) fagyasztás során is megőrzi. Többek között Tiamin, Niacin, B6 Vitamin, Folsav, Kalcium, Magnézium, Foszfor, és Kálium található benne.


Fagyasztva sem rossz, de a friss idény zöldség mindig a legideálisabb.
Sokféle felhasználási módja közül most a Karfiol leves készítését mutatom  be.

Hozzávalók: 2 adag
1/2 karfiol rózsáira szedve, megmosva
2 db sárgarépa megmosva, kockákra vágva
1 fej vöröshagyma apróra vágva, 
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 tk só
1 ek apróra vágott petrezselyem levél
2 tk őrölt piros paprika
500 ml víz
2 ek étolaj
1 ek liszt
Bármilyen levestészta a tálaláshoz


Elkészítése:
A hagymákat megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a őrölt  paprikát.
Beletettem a zöldségeket.
Megfőztem, megsóztam.
Felengedtem annyi vízzel ami jól ellepte a zöldségeket.
Miután megfőtt (de nem túl főtt)akkor az 1 ek lisztet egy kevés vízzel simára kevertem és besűrítettem vele a levest. Még 5 percig főztem a petrezselyem levéllel együtt.

Tipp: A habarás után még kell legalább 5 percig főnie  a levesnek, mert csak akkor kap megfelelő állagot.

Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeti !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


HURRÁ ITT A ZÖLDBORSÓ SZEZON !! FRISS, ZSENGE. MAGYAROS ZÖLDBORSÓ LEVES

Hurrá itt a zöldborsó szezon !! Leves leves hátán. Magyaros zöldborsó leves.




Az én kicsi konyhakertemből kikerült egy pár főzetre való finom friss zsenge zöldborsó. Imádom a zöldborsót. És meg kell állapítanom, hogy milyen óriási különbség van ízben amit a kertből frissen leszedek, és a nagyüzemi zöldborsó között. Nincs mellékíze. Sokszor vásárolok téli időszakban fagyasztott zöldborsót, de mindig érzem a siló ízét rajta. Persze a jó kis fokhagymával fel lehet  javítani. A párom Walter mindig azt mondta, hogy ő nem nagy leves evő. Hát megint sikerült megismertetnem vele egy jó kis magyaros zöldborsó levest. Most a szezonban minden nap megenné.
De nem kap.  :-)


Friss zsenge zöldborsó leves magyarosan...

Hozzávalók:
 3-4 marék zöldborsó
1 db sárgarépa
1/2 ek zsír
kevés só
1 tk őrölt piros paprika
1 marék leves tészta
2 fej újhagyma, ha nincs akkor régi is megfelel és egy gerezd fokhagyma
friss petrezselyem levél
1 ek liszt a habaráshoz
500 ml víz



Elkészítése:
- A hagymákat a zsíron megpirítom egy kicsit, hozzáadom a paprikát
- Ráhelyezem a zöldborsót és a sárgarépát
- Ráöntöm a víz felét, megsózom
- Puhára főzöm
- A vízzel elkevert liszttel behabarom
- Belefőzöm a tésztát
- Rászórom a petrezselymet
És már kész is van...







Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetit !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

EGYSZERŰ FALUSI MAGYAROS BURGONYA LEVES

Egyszerű falusi magyaros burgonya leves


Igaz, hogy tombol a nyár, de az igazi új burgonyából elkészített forró burgonya leves sohasem rossz.
Valahol olvastam, hogy Afrikában a nagy hőség ellen forró tea fogyasztásával védekeznek.
Amikor megeszed nagyon meleg, de a fogyasztás után hűsítő érzés kerít hatalmába.
Volt egy ismerősöm, aki egy fémolvasztó kohóban dolgozott, ahol nagyon-nagyon meleg van, és ott is kötelezően forró levest kellett enniük. Tehát amikor hőség van akkor is forró étellel, vagy itallal lehet enyhíteni a kellemetlen meleget.
Tehát ez a "tudományos" magyarázat. De az igazság az, hogy én nagyon szeretem a hagyományos krumpli levest tejföllel. Íme....


Hozzávalók:
6 db közepes méretű burgonya
1 db sárgarépa
1 fej kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek étolaj
1/5 tk őrölt kömény mag
1/5 tk őrölt fekete bors
1 tk só
2 tk piros őrölt paprika, kevés chilli paprika
1 ek liszt
1 kisebb csokor petrezselyem levél
500 ml víz

Elkészítése:
- Az olajon a hagymákat megdinszteltem
- Az őrölt piros paprikát rátettem, de előtte levettem a lángról
- Rátettem a burgonyát és a sárgarépát
- Felöntöttem vízzel
- Megfőztem a zöldségeket
- Az apróra vágott petrezselymet és a fűszereket is hozzáadtam
- A lisztből és vízből készült habarással behabartam
- Még 5 percig lassú tűzön főztem
- A végén tejföllel tálaltam


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

FOKHAGYMAKRÉM LEVES TEJSZÍNNEL, LESTYÁNNAL SCHLIDLINGGEL

Fokhagymakrém leves tejszínnel, lestyánnal schlidlinggel, előétel



A párom azt mondta, hogy ő nem egy nagy leves evő. A jó múltkor készítettem egy fokhagyma levest. Hát azóta mindig kéri. Imádjuk a fokhagymát sülve főve, nyersen. Nagyon jó a magas vérnyomás ellen. Valamint immunerősítő, és kiváló antioxidáns, vértisztító, érfalerősítő, és vírusölő. A népi gyógyászat mestere.

Hozzávalók : 2 adag

1 nagy fej fokhagyma gerezdjei
1 db burgonya
1 db vöröshagyma, közepes méretű
csipetnyi só, bors
1 dl főzőtejszín
1 tk lestyán levél(szárított)
1 tk schlidling(friss)
víz kb 500 ml


Elkészítése:
1. A hozzávalókat felteszem annyi vízben főni, hogy ellepje, és elég legyen a lé majd.
2. A fűszereket és a tejszínt csak a végén teszem bele. Mintegy összeforralom csak.
3. Botmixerrel eldolgozom. És már kész is van.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetit !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A LEGJOBB MAGYAROS MARHA GULYÁS LEVES AMIT VALAHA EHETTÉL...UNGARISCHE RINDSGULASCH. CSIPETEKE TÉSZTÁVAL

A legjobb magyaros marha gulyás leves amit valaha ehettél...  Ungarische Rindsgulasch..


Amikor még vendéglátós voltam sok-sok gulyás levest megfőztem a vendégeim örömére.
A gyakorlatból nem lehet kiesni. Ez olyan mint a biciklizés. Ha egyszer megtanultuk aztán már nem felejtjük el.
Nagyon sokan más és másképp készítik el a Marha gulyás levest. A múltkor néztem egy német csatornán az elkészítését és ők sok sok paprikával és paradicsommal szeretik.
Biztosan finom lehet az is.
De én azért maradok az igazi magyaros receptnél. És meleg szívvel ajánlom ezt a receptet.
Magyarország a németek számára a "Rindsgulasch"-t jelenti. Bármikor beszélek németekkel ez az étel mindig szóba jön.
De akkor nézzük az receptet.

Hozzávalók: 2 adaghoz
500 gr Marha hús 2x2 cm kockákra vágva
2 db közepes méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma feldarabolva
1/4  Tk egész köménymag
1 késhegyni bors
1 Tk só
2 db sárgarépa feldarabolva
4 db közepes nagyságú burgonya kockákra vágva
3 púpos Tk őrölt piros paprika
1db fehér friss paprika apró kockákra vágva
1 db paradicsom apró kockákra vágva
100 ml étolaj

Elkészítése: 
- A hagymákat apró kockákra felvágtam, és az olajon üvegesre pirítottam a köménymaggal és sóval.
- Az előzőleg felkockázott marha húst beletettem, fehéredésig kevertem.
- Majd hozzáadtam az őrölt paprikát.
Tipp: Nem baj, ha a hús levet eresztett, mert a paprika fel fogja szívni a levet.
Hagyni kell a paprikát egy picit az olajon felforrósodni, hogy kijöjjön a paprika olaj belőle, akkor kap szép színt az ételünk. Egy-két percig keverjük a húst a piros őrölt paprikával.
- Majd feleresztettem  annyi vízzel ami jól ellepte.
- Fél óráig főztem és utána beletettem a felkockázott zöldségeket is.
- Majd lassú tűzön, fedő alatt,  nem lobogva puhára főztem.



Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

FRITATTENSUPPE VAGY " PALACSINTA LEVES" MAGYAR MÓDRA

Frittatensuppe vagy " palacsinta leves " magyar módra


Igazából nem ezt terveztem főzni, de mivel az egész délelőttöt a Megaflohmark-(Hatalmas bolhapiac)on töltöttük Linzben, ezért változtatnom kellett az eredeti terven. Mivel a párom Osztrák  és imádja a Frittatensuppe-t ezért éppen kapóra jött a tegnapról megmaradt palacsintákból elkészíteni a kedvencét.
Kérdeztem tőle, hogy mit szólnak majd a hazaiak, ha megtalálják a bejegyzésem, hogy nem az originál Frittatensuppe receptet teszem fel, és esetleg kritizálnák ?
Azt mondta ez nevetséges lenne. Mert minden háztartás másképp készíti és másképp nevezi.
A lényeg az, hogy a levesbe darabolt palacsinta kerül.
Most az egyik legegyszerűbb, és leggyorsabb változatot készítette el az ő segítségével. Ő már csak tudja, ha eredeti Tiroli.

Elkészítése és hozzávalók 2 adaghoz :
4 db palacsinta vékony szeletekre felvágva
1 l víz
Kevés sárgarépa, kevés káposzta, kevés paradicsom lereszelve
1 db húsleves kocka
10 db zeller levél, vagy ha nincs akkor petrezselyem levél
Felforralni 5 percig főzni, és már kész is van


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


FEHÉR ZÖLDSÉGLEVES TÉSZTÁVAL MEDVEHAGYMÁVAL MEGHINTVE

Fehér zöldségleves tésztával medvehagymával meghintve

Amikor már sokszor ettünk mindenféle zöldségkrémlevest, akkor igazán jól esik egy könnyű, ízletes fehér zöldségleves. Vagy amikor egy picit gondjaink vannak a felszedett kilókkal, vagy csak egy picit szeretnénk kímélni a gyomrunkat. Akkor ez a leves egy kiváló fogyókúrás fogás, vitaminbomba, és még is laktató. 
A medvehagymáról :  Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segíthet. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhíti a szédülést, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét, és a vért.  forrás: wikipedia


Hozzávalók: 2 adag 

3 db sárgarépa
1 db kisebb paszternák
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szelet zeller
3 ek étolaj
1 kisebb csokor schlidling/metélőhagyma
só ízlés szerint, kb 1/2 teáskanál
Medvehagyma a meghintéshez
víz
leves tészta


Elkészítés: 
1. A hagymákat az olajon a sárgarépával megdinsztelem.
2. Hozzáadom a többi alapanyagot is, kivétel a medvehagyma és a metélőhagyma.
3. Felöntöm annyi vízzel amennyi jól ellepi.
4. Ha megfőtt, akkor beleszórom a metélőhagymát, és amikor tálalom csak akkor teszem rá a medvehagymát.
Tipp:  Érdemes a sárgarépát dinsztelni a hagymával, hogy kijöjjön a sárga színe, ami megfesti egy kissé a levesünket. Ezzel mutatósabb lesz.
Nem szabad lobogtatni ezt a levest.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetit !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


ILYEN FINOMAT MÉG NEM ETTÉL ..HAGYOMÁNYOS FALUSI FÜSTÖLT HÚSOS BAB LEVES

Hagyományos falusi füstölt húsos bab leves


Meg kell mondjam, hogy ennek specialistája vagyok. Amikor még a 90-e években vendéglátós voltam, akkor rengeteget megfőztem a vendégeimnek.
Sok országban főznek babból ételeket. Lehet, hogy bablevest is. De... És itt jön a lényeg. Hogy ilyen finomat amit én tudok készíteni azt nem sokan tudják. Kérem engedjék meg, hogy erre büszke legyek. :-) A párom Dél -Tiroli származású. El volt tőle ájulva milyen finom igazi magyar fogás. Igazából kint Tirolban inkább káposztával főzik meg a füstölt sertés combot, sonkát. És akkor jött az ötletem, hogy mi lenne, ha megmutatnám neki, milyen egy igazi magyaros bableves. ez megint talált.. süllyedt. ... Ehhez az ételhez is szinte minden háztartásban van megfelelő alapanyag, és már készíthető is. Alapvetően nem drága étel. Kivéve, ha túl nagy darab sonka kerül bele.


Hozzávalók:   4 személyre 
500 gr tarka száraz bab
Tipp: A babot előzőleg le kell áztatni, hogy felszívjon egy kis vizet. Mielőtt feltennénk a normál főzéshez, előtte egy másik edénybe fel kell forralni, és 5 percig főzni. A vizet leönteni róla, megmosni, és csak az után kell a valódi főzést megkezdeni. 
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma( ennek az ételnek a lelke a fokhagyma)
1 db füstölt sertés sonka
2 db sárgarépa
1 kevés zeller
1 db fehér répa
1 tk paradicsom püré
pár szelet zöld paprika
só, ha nem túl sós a sonka
bors chilli
2 babérlevél
Petrezselyem levél
víz, hogy ellepje a hozzávalókat

Rántás: 1 ek zsír, vagy 4 ek étolaj, 3 fokhagyma, 1 ek piros paprika

A hozzávalókat feltettem főni. A zöldségeket később raktam bele fél órával, mert a bab tovább fő meg.
Amikor megfőtt a bab akkor csak berántom.
És már kész is van.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

FOKHAGYMA LEVES LESTYÁNNAL ÉS ROZS KENYÉRREL

Fokhagyma leves lestyánnal  és rozs kenyérrel

Ennek a levesnek az elkészítéséhez az adta az inspirációt, hogy már nagyon unom ezt a kemény telet, és nem szeretném elkapni az influenza betegséget. Igyekszem mindig olyan ételeket készíteni és enni  amelyek tele vannak mindenféle jó dologgal.
Azt hiszem, hogy a fokhagymáról nem is kell itt írnom, mert ezt mindenki tudja, hogy vírusölő, és immunerősítő, vérnyomás szabályozó, érfal erősítő. Mi nagyon szeretjük a fokhagymát mindenféle formában. A párom nem szereti a levest, de ebből a levesből enne, ha lenne még, ezt mondta. Sorry. De csak 2 tányérnyi adagot készítettem. Hihi...
A lestyánról annyit tudok, hogy jó gyomorégésre, vizelethajtó, vesekő vesehomok megelőzésére is jó. Aromája intenzív, és kellemes. Hasonlít a zellerhez. A nép gyógyászatban gyomor erősítőként és emésztés serkentőként használják. Kiváló fűszer és gyógynövény.
A babérlevélről annyit, hogy a nép gyógyászat szerint különösen jó ízületi gyulladások esetén, emésztés és étvágyserkentő, gyomorerősítő, vizelethajtó.


Hozzávalók

4-5 gerezd fokhagyma
1 db burgonya
1/2 vöröshagyma
2 ek étolaj
1 késhegynyi őrölt kömény
1 csapott tk. lecstyán
1 db babérlevél
1 tk ételízesítő só helyett
300-400 ml víz
1 tk tejföl


Elkészítés:

Csak a vöröshagymát üvegesre pirítom az olajon. Azután az összes hozzávalót, kivétel a tejfölt hozzáadom. Megfőzöm. A vizet, ha elfőtte utána pótolom. Bot mixerrel feldolgozom, és hozzá adom a tejfölt. A babérlevelet cca 10 percig főzöm a levesben. Aztán kiveszem.

Tálalás:


Jó étvágyat, Bon Apetit, Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

TEJSZÍNES ZELLER KRÉMLEVES RECEPT/GYORS ÉTEL

Tejszínes zeller krémleves/gyors étel



Sajnos a tél még mindig tombol. Itt van a leves szezon is. És a zeller szezon is. Dr Tihanyi szerint legalább 8 olyan fontos vegyületet tartalmaz amely anti-tumor tulajdonságokkal bírnak. Másrészt gyulladás csökkentő, erősíti az immunrendszert. Allergiás tüneteket enyhít  répával, gyömbérrel, és kamillával kombinálva. Vérnyomás,- és koleszterin csökkentő. Lúgosító és egyes vélekedések szerint afrodiziákum is.

Ez a leves nagyon laktató és nagyon egészséges, és ami szintén fontos, hogy gyorsan elkészül.

Hozzávalók és elkészítés:

1 db közepes nagyságú zeller
1 db  kisebb bourgonya
1/2 fej vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
2 dl főző tejszín
ízlés szerint só
csipet bors
petrezselyemzöld
víz a főzéshez
1 tk szezám olaj
1 ek tejföl

A hagymákat az olajon megdinsztelem és utána a
 megtisztított zöldségeket felteszem főni annyi vízben ami jól ellepi.
Amikor már félig megfőtt, akkor hozzáadom a fűszereket és a sót.
Amikor teljesen megfőtt akkor hozzá adom a tejszínt, szezám olajat.  Lehetséges, hogy a vizet is pótolni kell.
A tejszínnel csak 1-2 percig összefőzöm.
Még forrón a bot-mixerrel eldolgozom. Visszaöntöm a lábasba és hozzáadom a tejfölt.
Megfelelő sűrűségűre alakítom.





Jó étvágyat !
Bon Apetit !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx






Megjegyzések

Népszerű receptek