Édességek

SZILVÁS BATYU TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL(IS)

Szilvás batyu teljes kiőrlésű lisztből(is)


Mivel itt van ismét a kék szilva szezon, és imádjuk ezért itt most bemutatok egy szilvás batyut, amely nem szilvalekvárral, hanem igazi friss kék szilvával készült.
Nagyon gyorsan elfogyott, ezért meg kell majd ismételni. :-)

Hozzávalók a tésztához:
750 gr sima fehér liszt
150 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 egész tojás
2 ek natúr joghurt
400 ml langyos tej
40 gr élesztő
5 ek(púpos) nyírfa cukor
80 ml étolaj
2 ek tejszín 
1 tk fahéj
1tk vanília aroma

A töltelék természetesen szilva amihez kell még cukor és fahéj(tetszés szerint)

Tipp: A batyuk száma  attól függ, hogy milyen nagyok a szilvák.
Minden szilva közepébe egy mokkás kanál cukor és egy késhegynyi őrölt fahéj jár.



A tészta elkészítése: 
1. )A megszitált lisztet a keverő tálba helyezzük.
2.) A felfuttatott élesztőt  és a többi anyagokat is egyszerre belehelyezzük.
3.) A kezünkkel körköröl mozdulatokkal egyszerűen a tésztát összekeverjük.
Tipp: Érdemes dagasztó géppel, akár kézivel dagasztani. Viszonylag nagy mennyiségről van szó és a kezünk elfáradhat, mert 10 percig dolgozni szükséges a tésztát.
4.) Takarjuk le frissen tartó fóliával a tetejét, és huzat mentes szoba hőmérsékletű levegőn 45 percig kelesszük.
5.) Kissé gyúrjuk át amikor megkelt a tészta, helyezzük egy gyúró deszkára, vagy asztalra.
6.) Nyújtsuk ki a tésztát 5-7 mm vastagságúra.
7.) Vágjuk fel a tésztát pizza vágóval 7-8 cm-es kockákra.
8.)Minden egyes tészta darabba helyezzük el a cukrozott, fahéjas szilvát.
9.) Hajtsuk fel a tészta sarkait egymással szemben majd csípjük össze ott ahol találkozik  a két oldal.
10.) Ismételjük addig amíg a tésztánk el nem fogy.
11.) A kész batyukat kenjük meg olajos tojással.
12.) Hagyjuk pihenni ismét 35 percig
13.) 190 C-fokos sütőben (előre melegített)30-35 percig süssük készre.
14.) Amikor kivettük a sütőből spricceljük le egyszer kevés vízzel.
15.) Meg is szórhatjuk porcukorral. 

Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahlzeit!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ÉDESSÉG/REFORM GOLYÓCSKÁK CUKOR NÉLKÜL

Reform golyócskák cukor nélkül 


Hozzávalók:
 12 db 3-4 cm átmérőjű kis golyócskához
- 3 Evő kanál szezám mag
- 3 Evő kanál zabpehely(müzli)
- 3 Evő kanál mazsola 
- 1 egész tojás
- 2 Ek gríz
- 2 ek liszt
- 1 tk vanília aroma
- 1/2 tk puncs aroma
- 2 ek étolaj
- 2,5 tk stevia csepp
1 ek nyírfa cukor


Elkészítése:
1.) A hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk.
2.) Vizes kézzel golyócskákat formálunk belőlük.
3.) Sütőpapírral kibélelt sütő lemezre helyezzük.
4.) Megsütjük 175 fokon 20 perc alatt.



Jó étvágyat!
Bon Apetito!
Mahlzeit!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

CUKORMENTES, KALÓRIASZEGÉNY ARANY GALUSKA

Cukor mentes, kalória szegény "arany galuska"  Ungarische Spezialitatät.


Legjobb tudomásom szerint az arany galuska is egy magyar édesség különlegesség.  A tésztája élesztős, és a darált dió ad neki egy nagyon finom kellemes aromát. Tálalása pedig madártejjel, vagy vanília sodóval illik. 
A recept amit itt most bemutatok, egy elég nagy adag, tehát akár vendég váró süteményként, vagy pedig több tagú család számára is elegendő. Én le szoktam frissen fagyasztani, és mindig annyit veszek elő a fagyasztóból, ami éppen el fog fogyni.


Hozzávalók: nagy adag
- 600 g fehér sima liszt
- 30 g friss élesztő/1 Tk cukor/100 ml langyos tej
- 2 Púpos  Evő kanál nyírfa cukor
- 1 Evő kanál szorbit
- 3 egész tojás elkeverve 200 ml tejben 
- 4 evő kanál étolaj
- 1 Tk vanília aroma

Diós cukros "máz":

- 170 g darált dió, 1 Tk fahéj
- 80 g olvasztott margarin
- 2 Evő kanál szorbit
- 2 Evő kanál nyírfa cukor


Elkészítése:
1. A tészta hozzávalókat összeállítjuk. (az élesztőt felfuttatjuk 100 ml tejben egy kis kanál cukorral)
2. A lisztet a cukorral összekeverem.
3. A liszt közepébe öntöm a nedves alapanyagokat.
4. A közepéről kiindulva elkezdem keverni, és teljesen addig keverem amíg össze nem áll a tészta.
Tipp: egy laza, kissé ragadós tésztát kell kapjunk. Érdemes fa kanállal dolgozni rajta. Amikor a tészta a kétszeresét eléri, akkor már nem fog ragadni.
5. A tésztát benne hagyom a keverő tálba, és letakarva 40 percre, huzat mentes helyre teszem.
6. Közben a diót és a cukrot, fahéjat  összeverem.
7. A margarint is megolvasztom, de csak annyira, hogy ecsettel tudjak vele dolgozni majd. 
8. Az edény alját margarinnal megkenem, és egy kevés zsemle morzsával megszórom.
Tipp: így biztosak lehetünk abban, hogy nem fog odaégni az alja.

Összeállítása:

1. Amikor a tészta megkelt akkor  gyúró deszkára halmozom, de nem nyújtom ki, csak egy picit eligazítom. 
2. Egy 4 -5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrom a tésztát egyenként.
3. Egy kiszúrás, utána minden oldalát ecsettel megkenem margarinnal, és beleforgatom a cukros dióba.
4. Egymás mellé teszem közvetlen a sütő edénybe, addig amíg el nem fogy a tészta. 
5. A tetejét meglocsolom még egy pici margarinnal.
6. Hagyom 20-25 percig ismét pihenni letakart állapotban.
7. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig alsó felső fokozaton megsütöm.


Jó étvágyat!
Mahlzeit!
Bon Apetito!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

FEHÉR CUKOR MENTES MADÁRTEJ,KALÓRIA SZEGÉNY

Fehér cukor mentes madártej... Kalória szegény, diétás..


A madártej - legjobb tudomásom szerint - egy magyar specialitás.
Egy igazi, gyors és finom édesség akár önmagában, vagy valamilyen kelt sütemény mellé.
Most ebben a receptben egy olyan fajtáját készítettem amelyet fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, vagy esetleg akik a glikémiás indexükre szeretnének vigyázni. Cukor betegek számára nem tudom, hogy megfelel-e?


Hozzávalók:
 egy elég nagy tálhoz, 4-5 főre...
- 1 liter tej
- 3 db tojás
- A tejbe 1 Tk Sztevia csepp
- 1 Tk vanília aroma
-1  Ek nyírfa cukor a tojás fehérjébe
- 1 Ek nyírfa cukor és 1 Ek szorbit(berkenye cukor)a tojás sárgájába és 100 ml víz
- 2 evő kanál liszt a sűrítéshez


Elkészítése:

1. A tejet felteszem forrni.
2. Közben a tojás fehérjét a nyírfa cukorral habot képezek robot géppel. 
3. A tojás sárgája összekeverése a nyírfa cukorral és a szorbittal és 100 ml vízzel.
4. A felforrt tejbe egy evő kanállal 4-5 adagot teszek és megfőzöm.
Tipp: érdemes a lángot lejjebb venni, mert hamar kifuthat.
A tojás fehérjét a tejben megfordítom, maximum 1 percig főzöm a tejben.
A tálba kiszedem egy szűrővel, és tovább folytatom a maradék tojás fehérje adagok  főzését.
5. Amikor megfőtt az összes tojás fehérje, akkor a tojás sárgájával a maradék tejet besűrítem.
Tipp: Ellenőrizzük, hogy a tálban,  a tej ami lecsorgott visszakerüljön a besűrítésre váró tejbe.


6. Amikor készen van a vanília sodó, akkor a megfőtt tojás fehérjékre ráöntöm óvatosan.
Megjegyzés:
Ezt az édességet melegen és hidegen is lehet fogyasztani.  Nagyon finom, és ebben az esetben nem hizlal, mert nem cukorral készült.

Jó étvágyat !
Bon Apetit!
Mahlzeit!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


CUKOR MENTES GYORS ALMÁS FINOMSÁG

Kalóriaszegény, cukormentes, gyors almás finomság.



Azt mondják, hogy a fehér cukor a három fehér méreg egyike. Biztosan van benne valami. De az is megállapítható, hogy a cukor a sütemények esetében egyfajta állagot is biztosít. Próbálgatom ezt is azt is. Amikor például a piskóta alapot szőlőcukorral készítem, az azért klasszisokkal más...
Ez az édesség olyan gyorsan elkészíthető, hogy mire hármat számolok már készen is van. :-)

No, de akkor visszatérek az eredeti mondandómra.
Ennél az édességnél az édes ízt a kókuszreszelék adja. Valamint a cukor mentes lekvár.


Hozzávalók: 8 db-hoz
- 1 db nagyobb alma nagy lyukú reszelőn lereszelve.
- 2 ek kókuszreszelék
- 2 ek zabliszt
- 1 egész tojás
- 3 ek olaj a sütéshez, és a panírhoz mandula szeletek.


Elkészítése:
1. A lereszelt almát a tojással, a kókuszreszelékkel, a zabliszttel összekeverem.
Tipp: Ha esetleg hígabb lenne, akkor még kókuszreszeléket tehetünk bele.
2. Kanállal kiveszek egy adagot, amit laposra formálok, és belehempergetem a mandulába, majd a felmelegített olajba fektetem. Lassú tűzön sütöm.
3. Tálaláskor cukor mentes eper lekvárt tettem a tetejére.

Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


OSTOROS KALÁCS? FEHÉR CUKORMENTES

Ostoros Kalács, vagy fonott kakaós kalács fehér cukor nélkül. 


Cukorérzékenyek, diétázók, fogyni vágyók figyelmébe ajánlom. Én sem gondoltam volna, hogy ennyire élvezhető lesz fehér cukor nélkül is. Most készítettem először így, és ez után mindig így fogom készíteni.  :-)


Itt a húsvét, és erre kellett egy főpróbát csinálni :-) Nem minden héten sütök ilyen kalácsot,de most bemutatom ennek a receptjét. Kérem fogadják nagy-nagy  szeretettel.

Előkészületek: 
1. A tepsi kivajazása és lisztezése (30cm x18 cm nagyság)
2. Az élesztő felfuttatása a cukros tejben.


Hozzávalók
 a tésztához:
 550 gr fehér liszt
2 egész tojás
2 púpos ek. nyírfa cukor
30 gr friss élesztő
250 ml langyos tej
3 ek étolaj
csipetnyi só


A kakaós töltelékhez:

4 púpos ek. nyírfa cukor
2 púpos ek. szőlőcukor
5 púpos ek kakópor(holland a legjobb)
200 gr puha vaj(margarin is megfelel)
6 ml stevia tea(nagyon jól édesít)
1 tk fahéj
1 tk vanília aroma


Elkészítése: 

1. A tészta hozzávalókból egy viszonylag lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, kézzel, géppel amink van. 
2. A gömbölyítés után a tálat lefedjük, és 40 percre nem huzatos helyre 25-27 C fokos hőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. Amíg kel a tészta, addig a kakaós krémet készítsük el. 
Ekképpen: 
A vajat a cukorral és a többi hozzávalókkal jól kikeverjük robotgéppel. A stevia teát utoljára adom hozzá.
Tipp: Stevia teát stevia levélből érdemes készíteni, de szerintem alkalmas lehet a különféle csepp, vagy por alak is. Nem próbáltam úgy, de el tudom képzelni....
Stevia tea: 1 tk stevia levelet 100 ml vízben főzök addig amíg el nem forrja a 40 ml vizet. Azután leszűröm teaszűrőn.


Nyústás, töltés. sodrás....

1.) A megkelt tésztát 6 db egyenlő részre osztom, gömbölyítem.
2.) Kinyújtom úgy 20x20 cm nagyságúra, de vékonynak kell lennie. Ez látható a fotón is.
3.) A kakós massza 1/6-od részét egy kis cukrász kanállal, vagy késsel, kinek mi van otthon szép egyenletesen rákenem. 
4. Feltekerem, de nem szorosra, épp ahogy adja magát.
5. Csinálom még ugyan ezt 2x.
6.) Amikor 3 db-ot már feltekertem akkor úgy fonom be mint a hajat. A két végét lezárom, és a tepsi egyik oldalába helyezem.
7.) Ugyanezt az eljárást követem a másik fonat elkészítésekor, majd az is a tepsibe kerül. 
8.) Felvert olajos tojással megkenem, és lefedem frissen tartó fóliával 35 percre.
9. 190 C fokos sütőben sütöm 35 percig.
Tipp: A sütő ajtaját nem nyitom ki, mert akkor a tészta összeesik.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


KEKSZTEKERCS, GYEREKKORUNK FINOMSÁGAI KÖZÜL....

Keksztekercs

Nem túl gyakran készítem el ezt a finom desszertet. Elkészítése közepes nehézségű. De most valahogy eszembe jutott, hogy ismét egy sütés nélkül készítendő finomsággal gazdagítsam a blogomat.




Hozzávalók: 
500 gr darált háztartási keksz
100 gr puha vaj
5 púpos evőkanál porcukor
2 ek kókusz reszelék a tésztába
1 tk vanília aroma
12 ml fekete kávé
Tipp: lehet keverős, instant kávéval is készíteni
25 ml hideg tej
Megjegyzés: Mi nem szeretjük a nagyon nagyon édes sütiket, ezért csak ennyi cukrot használtam, de ez igazán ízlés dolga. Ha valaki édesebben szeretné természetesen a recepten nem változtat sokat.

A krémhez a hozzávalók:
200 gr puha vaj
5 ek porcukor 5 ek kókuszreszelék
1-2 tk rum aroma
1 tk vanília aroma


Összeállítása:
1. A kekszet a cukorral és a száraz alap anyagokkal összekevertem.
2. A nedves alapanyagokkal gyúrható állagú tésztát állítottam össze.
3. A tésztát két felé osztottam, hogy jobban tudjak vele dolgozni, meg hogy így kettő tekercs jön ki belőle.
4. A gombócot négyzet alakúra formáztam.
5. Két sütőpapír között, amelyet előtte megszórtam alul kókuszreszelékkel, nyújtófával 27x27 cm-es kocka alakot formáztam.


 Tipp: Ha nem sikerül szép négyzet alakúra, akkor azokat a részeket vágjuk, le és tapasszuk hozzá azokhoz az oldalakhoz, ahol épp hiányzik, és sodorjuk ismét.



A vajkrém elkészítése:

1. A puha vajat a porcukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a vanília és rum aromát, majd a legvégén a kókuszreszeléket.
Befejező mozdulatok:
1. A kinyújtott keksz tésztára egyenletesen elkenjük a vajas krém felét.
2. A sütőpapír segítségével szép lassan feltekerjük a tekercset.
3. A sütőpapír segítségével szépen egyenletes, párhuzamos formát formázunk belőle, és a tetejét is megszórjuk kókuszreszelékkel, és kissé megnyomkodjuk, hogy beleragadjon a tésztába.


4. A sütőpapírban hagyjuk, és a két végét betekerjük, és a tekercset a hűtőbe tesszük megdermedni.
Tipp: Jól szeletelhetővé válik amikor már hideg.
Tipp: Ez az édesség hűtőben tárolandó, de fogyasztás előtt érdemes egy kissé korábban kivenni a hűtőből, mert akkor élvezhetőbb lesz.


 Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SERPENYŐS " RIZSKOCH" EGYSZERŰEN, GYORSAN TEJBERIZSBŐL....

Serpenyős " Rizskoch" egyszerűen, gyorsan tejberizsből.

1. Tejberizst készítettem a szokásos módon. Kb 700 ml  tejből, és 200 ml rizsből.
2. A kihűlt tejberizshez hozzáadtam 2 ek  megmosott mazsolát, 1 cs vaníliás cukrot, 1 tk szódabikarbónát, 2 ek cukrot, és 3 ek sima fehér lisztet.
3. Egy teflon serpenyőbe kevés olajat csurgattam, megvártam még felhevül. 
Tipp: nem szükséges a puffancsokat elmeríteni az olajban. Valamint lassabb tűz mellett kell sütni.
az alábbi video-ban bemutatom.


Evőkanállal ami egy adag mennyiség szépen ráhelyezem a sütő felületre.
Tipp: Lassan kell sütni.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !




::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


FINCSI VANÍLIA SZELET CSOKIVAL...

Fincsi vanília szelet csokival.

Ez a süti másnap sokkal finomabb, mert az ízek nagyon klasszul összeérnek. Kezdő és haladó háziasszonyok is minden probléma nélkül el tudják készíteni.
És akkor lássuk is, hogy hogyan ...



Hozzávalók a tésztához: 30x30 cm-es tepsihez

9 tojás fehérje és 1 tojás sárgája
1 csipetnyi só
9 evőkanál cukor
7 normál evőkanál sima búza liszt, 2 evőkanál burgonya keményítő
2 ek étolaj (kiszáradás ellen)
1/2cs sütőpor

A tészta elkészítése: 
A tojás fehérjéből a cukorral és a sóval kemény habot verünk, majd a végén az egy tojás sárgáját is hozzáadjuk, majd a többi hozzávalót is. Óvatosan összekeverjük. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk.
Előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.


Amikor kihűlt  a tészta, óvatosan felvágjuk félbe. 

A vanília krém hozzávalói és elkészítése: 

- 8 tojás sárgája, 8 ek cukor 2 cs vaníliás cukor, 800 ml tej, 2 ek liszt és 2 ek étkezési keményítő.

-  A fentieket  összekeverem egy habverővel simára. 
- Egy olyan edényben kezdem el főzni amiről bizonyos vagyok, hogy nem ég le a tej.
- Elkezdem először szép óvatosan, állandó kevergetés mellett főzni. 
- Addig amíg már jól összesűrűsödött akkor kész.
Itt közvetlenül a főzés utáni állapot látható

Félreteszem hűlni. 
Fontos: Teljesen hidegnek kell lennie, mert amikor a puha vajba mixelem, akkor nem kell attól tartani, hogy a vaj nagyon felolvad. 
Tipp: A vajat amelyet előzőleg felhabosítottam hűtőbe helyezem a tojásos krém kihűléséig.

Majd a végén pedig a vajba óvatosan adagolva a tojásos krémet egy mixer gép segítéségével elegyítem. Krémes állag eléréséig. A végén teszek bele még 1 tk vanília aromát és 1 tk rum aromát.

A tetejét megszórom csokival.


Jó étvágyat !
Mahlzeit !
Bon Apetito !

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A SOKOLDALÚ GŐZGOMBÓC/DAMPFNUDEL


A gőzgombócot, ehetjük édesen és sósan is fűszerekkel. Ebben a receptben az alap gőzgombóc elkészítését mutatom be, és a végén a legegyszerűbb édes tálalást egy mákos-cukros módozatot.


Így kell kinéznie, a díszítés miatt petrezselyemmel szórtam meg.
Az alaptészta hozzávalók és elkészítése: 8 db
Tészta:
300gr félfogós liszt
20 gr friss élesztő feloldva a folyadékokban
1 db egész tojás
1 ek étolaj
1/2 tk só
1 tk cukor
 6 ml víz
12 ml tej
Tipp: Ez tészta egy jól formálható tészta kell legyen, de nem kemény.

- Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, 5 percig dolgozzuk kézzel, vagy géppel.
- Letakarva egy frissen tartó fóliával 30-35 percre kelni hagyjuk.
- Amikor megkelt akkor 8 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk a tésztából.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ŐRÖLT MANDULÁS-FAHÉJAS KELT CSIGA-BIGA

Valahol láttam, hogy nem egészen laposra készítik a csigákat, hanem egy kicsit magasabbra hagyják. Ennek is meg van az előnye, hogy nem folyik ki belőle az olvadt cukor.
A másik pedig az, hogy nagyon jól mutat...
A tésztája élesztő vajas tészta.


Hozzávalók: 20 db 

300 gr fehér sima liszt
180 gr margarin
25 gr élesztő 6 ml tejben elkeverve
1 db egész tojás
3 ek cukor
1 csipetnyi só
3 ek tejföl
1/2 citrom reszelt héja
60 gr olvasztott vaj a tészta kenéséhez.

Töltelék:

100 gr darált mandula
2 tk őrölt fahéj
5 ek cukor
porcukor a hintéshez amihez kevés vaníliás cukrot teszünk


1. lépés: A lisztet a margarinnal eldolgozom a kezeimmel homogénné.
2. A többi szárazanyagot is hozzáadom. Összekeverem.
3. lépés: A liszt közepébe egy mélyedést készítek, abba teszem az összes nedves alapanyagokat.
4. lépés: Egy villa segítségével elkezdem körbe-körbe kevergetni addig amíg nem kezd összeállni a tészta.
5. lépés: Kiveszem egy nyújtódeszkára és véglegesen összegyúrom a tésztát.
6. lépés : Visszateszem a tálba, és egy frissen tartó fóliával letakarom, szoba hőmérsékleten kelesztem 40 percig.
7. Összekeverem a töltelék alap anyagokat is.


8. lépés: Amikor megkelt a tészta, akkor kiveszem a nyújtódeszkára
9. lépés: Egyenletesen elnyújtom, úgy 6-7 mm vékonyra.
10. lépés: A tésztát megkenem az olvasztott vajjal, nem sajnálom.
11. lépés: Rászórom a tölteléket, és a töltelék tetejére is szórok az olvasztott vajból.
12. lépés: A tésztát feltekerem, nem túl szorosra.
13. lépés: Éles késsel 3-4 cm magas darabokra vágom.
14. Egy tepsibe helyezem.
15. lépés: Félreteszem még fél órára ismét kelni. Letakartam.
16. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettem.
17. A megkelt csiga-bigákat beteszem a sütőbe, és 25-30 perc alatt készre sütöm.
18. Még melegen meghintem vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

NATÚR JOGHURTOS-CITROMOS TÖLTELÉKKEL MEGTÖLTÖTT PALACSINTA

Natúr joghurtos- citromos töltelékkel megtöltött palacsinta

A palacsinta szinte bármilyen töltelékkel megtölthető, édesen és sósan egyaránt. Én nagyon szeretem elkészíteni, és megenni is. A variációk tárháza szinte végtelen. Esett úgy, hogy a nagy nyári hőség miatt csak valami könnyű töltelékre vágytam, így született meg az ötlet, hogy natúr joghurtos, citromos töltelékkel töltöm meg. Tudom, hogy lehet készen kapni citromos joghurtot, de én mindig a saját elkészítésű ételeknek vagyok a híve. Mivel a kész gyümölcsös joghurtok tele vannak   ki tudja  mivel, hogy hónapokig elálljon. Szóval én arra buzdítok mindenkit, hogy inkább készítsen friss hozzávalókból friss gyümölcsös joghurtot. "Mert, amit eszel az leszel..."



Joghurtos töltelék: 
1 kis doboz natúr joghurt, 1 citrom leve, és ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer.Homogénné keverve.



Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito!
Mahlzeit !


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

HAGYOMÁNYOS HÚZOTT ALMÁS RÉTES /AEPFEL STUDEL

Hagyományos húzott almás rétes /Aepfel Strudel
Az európai országok közül  a rétes Ausztriában, Magyarországon, és Szerbiában honos. Nálunk Magyarországon ünnepi étel. Főleg lakodalmak, ünnepi rendezvények, és a Szilveszter elengedhetetlen édessége. Az tény, hogy nagyon finom. Készíthetjük olyan sokféle töltelékkel amelynek csak  a képzelet szab határt. Azt gondolom, hogy a legnépszerűbb az almás rétes. Itt Ausztriában is a legtöbb cukrászdában ezt lehet kapni leggyakrabban. A rétes munkás édesség. Nem lesz olyan gyorsan kész mint egy keverős sütemény. De nagyon megéri a fáradságot. Egyrészt mert, ha mondjuk cukrászdában veszem akkor egy szelet már majdnem egy EURO, másrészt, ha előre gyártott réteslapból csinálom, az meg nem olyan finom mint a házi húzott rétes.
Tehát érdemes otthon készíteni, mert kiadós és olcsó. Megéri az árát. :-)


Hozzávalók : 4  db kisebb rúdhoz
300 ml sima fehér liszt
1 csipetnyi só
2 tk ecet
1 tk olvasztott  sertés zsír
1 db egész tojás
Cirka 250 ml langyos víz

Alma töltelék:
4 db nagyobb alma felkockázva
2 tk  őrölt faháj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1/2 citrom reszelt héja, és leve
Tipp: A citromtól az alma nem fog megbarnulni
4 ek cukor
6 ml víz
1 tk étkezési keményítő
1 tk vanília aroma
2 ek olvasztott sertészsír a kenéshez
Kevés tejföl a kenéshez.
2 ek zsemlemorzsa, ami felszívja majd az alma levét.

Tipp: az ecettől hólyagos lesz majd, a zsírtól puhább.
Nem szabad sok sót tenni bele, mert akkor szaladni fog.

Elkészítése:
1. A tészta alap anyagokat egy keverő tálba helyeztem.
2. A hozzávalók közül a folyadékokat összekevertem.
3. A tojás felütöttem.
3. Az összes hozzávalókat a víz segítségével összegyúrtam.
Tipp: A vizet óvatosan keverjük hozzá, nehogy túl puha legyen a tészta.
Tipp: a rétes tésztája lágy tészta kell legyen. Legalább húsz percig dolgozzuk a kezeinkkel egy gyúródeszkán. Nagyon homogénnek kell lennie. Legalább fél óra kell a pihentetéshez, de az 1 óra az még jobb.
4. A kidolgozás után 4 részre osztottam.
5. Letakartam frissen tartó fóliával.
6. Közben elkészítettem az alma tölteléket.


 Alma töltelék készítése :
1. Az almákat meghámoztam, és apró kockákra feldaraboltam
2. A citrom levével meglocsoltam
3. Feltettem a tűzre főni egy lábosba. Hozzáadtam a 6 ml vizet és a cukrot.
Tipp: A vízre azért van szükség, hogy ne égjen oda az alma. Később az alma kiereszti a saját levét.
4. Nem kell teljes puhára főzni az almát, maximum 5-6 perc elég neki.
5. Hozzáadtam a fűszereket és vanília aromát és a reszelt citromhéjat.
6. Besűrítettem az étkezési keményítővel. Majd félretettem hűlni.

Az almás rétes összeállítása:
1. A rétestészta már jól megpuhult, akkor jó ha elterült mint a Nagy-Alföld.
2. Kissé bekentem olajjal, hogy jobban tudjam húzni. 
3. A kis gombócokat egymás után először nyújtófával kissé meglapítottam, majd a kezeimmel egy tiszta konyharuhán minden oldalát kihúztam. A tészta nem szakad. Bátran lehet körbe-körbe húzni.
Nagyjából a nagysága egy 35 cm x 35 cm lesz.
4. A tésztát egy kenőecset segítségével langyos zsírral megkentem.
5. Aztán megszórtam kevés zsemlemorzsával.
6. Az alma töltelék 1/4 részét rászórtam egyenletesen a tésztára
Tipp: Hivatalosan a tészta vastagabb széleit le kell szakítani. Ám én nem szoktam. Egyéni döntés kérdése. Nem baj, ha van egy kicsit vastagabb rész a hártyavékony tészta között.  :-)


7. Mindegyik oldalát a konyharuha segítségével 1,5 cm-re behajtottam.
Tipp: Erre azért van szükség, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Tipp: Itt már be lehet kapcsolni a tűzhelyet, légkeverésen 200 fokra.
Tipp: Forró sütőbe kell helyezni a rétest. Majd 25-30 perc alatt készre sütni.
8. Majd a konyharuha segítségével szépen felgöngyöltem. Mint egy szőnyeget.
9. A többi maradék 3 rudat is elkészítettem.
10. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, megkentem a tetejét először langyos zsírral, majd tejföllel.
Tipp: A tejföltől kap egy szép piros színt.
A zsír nem engedi kiszáradni sütés közben.
A sütési idő 25-30 perc.
Amikor elkészült vaníliás porcukorral beszórtam.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::




KÉPVISELŐFÁNK MÁS NÉVEN ÉGETETT TÉSZTA

Képviselőfánk más néven égetett tészta

Ebben a receptben elsősorban az égetett tészta alap receptjét, és az elkészítés módját írom le. 
Egyébként a tölteléket pedig a Dr Oetker féle krémes krémporral készítettem, és egy kész tejszínhabot használtam. Ez a "sütés" inkább az égetett tészta miatt készült.
Nem túl gyakran készítek, és most így sikerült.


Hozzávalók: kb 20 db-hoz 
200 gr sima fehér liszt
2 tk kristály cukor
100 gr vaj és 80 zsír
1 csipetnyi só
4 db egész tojás amely szoba hőmérsékletű előre feltörve 1 db plusz 3 db
1 db fazék, amelyben nem ég oda a tészta, például tejforraló kis fazék





A nevében is benne van  hogy égetett tészta. Azért hívjuk így, mert amikor a  vízbe belekeverjük a lisztet akkor abból nagyon gyorsan egy sűrű massza lesz, már nincs alatta folyadék és a liszt elkezd sisteregni. Ha ezt hallod akkor jó lesz a tészta.
Elkészítése: 
1. lépés: A sütőt bekapcsoltam, mert 200 fokos sütőre volt szükség.
2. lépés : A vizet a cukrot, sót, a zsiradékot beletettem egy egy kis fazékba. Felforraltam, lobogásig.
3. lépés : Az összes lisztet egyszerre, folyamatos kevergetés mellet belefőztem. Addig kell főzni amíg szinte egy gombócban van az egész, és hallani lehet a sistergést. Ekkor levettem a tűzről.
Tipp: nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozzunk. 
4.lépés :Az előre felvert 1 db tojást is gyorsan mixergéppel belekevertem. Hagytam egy kicsit hűlni úgy 5 percig.
5. lépés : A maradék 3 db tojást egyenként közepes mixer fordulattal hozzáadtam.

Tipp: Ha véletlenül a tészta túl híg lenne, akkor nyugodtan adjunk hozzá friss lisztet.
Tipp: Olyannak kell lenni a tésztának, hogy evőkanállal lehessen adagolni, és nem folyik szét.
Előfordulhat, hogy a tojás kissé nagyobb emiatt lehet eltérés az állagot illetően.
Nem kell megijedni. :-) Menni fog.


Amikor kész  a nyers tésztánk akkor két evőkanál (én szeretem ha egy kissé nagyobbak a fánkok , ezért evőkanállal szagatom ki.)segítségével gombóc alakú darabokat rakunk nem túl szorosan egymás mellé. Számítani kell arra, hogy megnőnek.
Ez a mennyiség több mint egy gáztepsi mennyiség.  A maradékot nyugodtan félretehetjük amíg letelik az a 25 -30 perc sütési idő. Majd a maradékkal folytatni a sütést.


Tipp: Fontos, hogy 200 fokos előmelegített sütőben süssük, hogy a tojás gyorsan felfújja a tésztát.
Nem szabad kinyitni 30 percig. És a vízről sem felejtkezzünk meg a sütő aljában.
Amikor kész vannak a fánkok, akkor gyorsan még forró állapotban le kell vágni a "kalapjukat" egy recés késsel.








Vaníliás krémmel töltsük meg, ha kihűltek,
és tegyünk rá tejszínt is. A tetejét vaníliás porcukorral szórjuk meg.







::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

RÁCSOS ALMATORTA AMELY FINOMABB LETT MINT VALAHA...


Rácsos almatorta, amely finomabb lett  mint valaha....



Azzal kell kezdenem, de nem dicsekvés képen, hogy amikor megkóstoltuk a tortát, Walter ezt mondta:" Kuchen irgentwo einschliesen " Valahova zárjuk el a tortát....
Ekkor még boldogabb voltam, hogy a művem fincsi lett.
Szóval érdemes kísérletezni, és foglalkozni a " fogyasztóinkkal", hogy egyre jobb és jobb édesség vagy étel költemény kerüljön ki a kezeink közül.
Viszonylag régen csináltam Alma tortát, és ezzel a fajta ráccsal még soha sem. De a kísérletezésem még is jól sikerült.
A recept rém egyszerű, mert bögrét és kanalat használtam az adagoláshoz.
Meg kell mondjam, hogy szívesen mérek, de még szívesebben adagolok kanállal, bögrével.


Hozzávalók egy 22 cm-es torta formához

300 ml-es bögre liszt plusz 2 púpos evőkanál liszt
4 ek cukor
150 gr margarin
1 db egész tojás
1 kanál natúr joghurt
1 csipetnyi só
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 ek citromlé
1 kisebb citrom reszelt héja

Alma töltelék :
3 db nagyobb piros alma felkockázva
80 ml víz
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2 cs vaníliás cukor
2 tk étkezési keményítő
3 ek cukor

Díszítés: 1 marék darabolt dió


Az alma töltelék elkészítése:
1. A feldarabolt, meghámozott almát egy kis lábasba tettem fel főni a víz felével és a cukorral.
2. Addig főztem amíg felforrt és még 3 percig.
3. Hozzáadtam a fahéjat és a szegfűszeget, és a vaníliás cukrot is.
3. Az étkezési keményítőt a maradék vízzel elkevertem és hozzáadtam a főtt almához, és ezzel besűrítettem. Nem kell sokáig főzni, csak addig amíg megfő a keményítő.
4. Ezzel elkészült az alma töltelék, és félrehúztam hűlni.
Tipp: Az almát nem kell, vagy nem szabad sokáig főzni, mert elveszíti az aromáját, és nem marad roppanós.

Amíg hűlt az alma töltelék addig összeállítottam a tésztát.
.
1. A lisztet a hideg margarinnal a kezem között eldolgoztam. Amikor összenyomom a vajas lisztet a kezem között és összeáll, akkor jó.
2. Hozzáadtam a maradék szárazanyagokat is.
3. Az 1 db tojást és a joghurtot és citromlevet, citrom héjat is hozzáadtam.
4. Viszonylag gyorsan összegyúrtam és kész  is lett a tészta.
5. Két felé osztottam, és frissen tartó fóliával letakartam normál szoba hőmérsékleten tartva.
6. 30 percig  pihentettem.

Befejező mozdulatok:

1. Közben előkészítettem a tortaformát kibélelve egy sütőpapírral. 
2. A tészta egyik felét kinyújtottam, cirka 5 mm vékonyságúra. 
3. A torta formát ráhelyeztem a tésztára és körbe vágtam. Ami tészta maradt azt a kezeimmel felsodortam és a kis hengereket a torta forma aljába (ahol az alja és a fala találkozik) nyomkodtam. Két sor készült belőle. Úgy 3-4 cm magas lett.


Tipp: Erre azért van szükség, hogy az alma töltelék ne tudjon kifolyni a torta aljából. Mert ez a torta kissé szaftos marad. Nem lesz száraz. Bízom abban, hogy sikerült illusztrálnom.
4. Amikor ezzel kész lettem, az időközben kihűlt alma tölteléket szép egyenletesen eloszlattam az alsó tészta lapon.
4. A tészta másik felét is kinyújtottam és 5-5 db 1,5 cm vékony  lapocskát vágtam belőle, és szépen az alma töltelék tetejére tettem. Végül megszórtam a darabolt dióval.
5. Előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.








Jó étvágyat !
Mahlzeit !
Bon Apetito !


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

EGYSZERŰEN A NEVE ZSERBÓ

Egyszerűen a neve zserbó

Alapvetően ennek a finom  édességnek az elkészítése nagyon egyszerű. Bár kissé munkásabb mint egy keverős sütemény. Persze lehet egy kihívás is akár kezdő házi asszonyoknak is. Láttam az interneten több lapból álló zserbót, de én most ezt csak 3 lapból készítettem el. 


Hozzávalók a tésztához :
300 gr fehér sima liszt
150 gr margarin vagy vaj
3 púpos evőkanál cukor
15 gr friss élesztő
1 csipetnyi só
4 evőkanál tejföl
2 ek tej az élesztő elkeveréséhez
1 db egész tojás
1 cs vaníliás cukor

Töltelék: 
300 gr darált dió
6 ek porcukor
6 ek lekvár tetszés szerinti. itt sárgabarackot használtam

Csokimáz:
7 ek víz
3 ek cukor
2 ek kakaópor
50 gr vaj
1/2 tk vanília aroma
1/2 tk rum aroma



Elkészítése:
1. A lisztet a margarinnal kezeim között elmorzsoltam
2. Hozzá adtam a többi hozzávalókat, és egy jól nyújtható tésztát gyúrtam belőlük.
3. A kész tésztát 3 felé elosztva, fél órára nem meleg helyen pihentettem
4. Majd vékonyra elnyújtottam



5. A tepsit bekentem margarinnal és meghintettem liszttel
6. Az első kinyújtott tészta lapot a tepsi aljába helyzetem
7. A tészta lapot megkentem 3 ek barack lekvárral

8. Ráhintettem a darált dió felét és a 3 ek porcukrot is egyenletesen rászórtam.
8. Majd ismét egy lap következett
9. Majd ismét a töltelék
10. A tetejére csak egy tészta lap került.

11. Majd 20 percig pihentettem
12. 180 fokra előmelegített sütőbe 35 perc alatt készre sütöttem
13. Amíg kihűlt addig elkészítettem a csokimázt

Csokimáz elkészítése:
1. A vizet a cukorral felforraltam
2. Hozzáadtam a megszitált kakaóport
3. Addig főztem amíg sűrű nem lett(kb 6 perc)
4. A vajat belekevertem
5. A rum és vanília aromát is hozzáadtam
6. A langyosra hűlt kész süteményre kanalaztam a csokimázat, és egyenletesen eloszlattam rajta.
7. Kell egy kicsit várni amíg kihűl a csokimáz rajta.
8. Vizes késsel szeleteltem fel.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

"VÉLETLEN SZELET" CSOKIVAL ÉS ERDEI GYÜMÖLCS LEKVÁRRAL...A VILÁG LEGEGYSZERŰBB KEVERT SÜTIJE

"Véletlen szelet" csokival és erdei gyümölcs lekvárral.
Hát nem gondoltam volna, hogy a maradék ebből-abból egy ilyen finom kis süti keveredik ki. Szó szerint kikeveredett...  :-) Az egyik nagyon fontos alapelvem a konyhában, hogy nem dobok ki semmit, csak akkor, ha végképp felhasználhatatlanná vált. A másik oka volt, hogy ezt a kis sütit elkészítettem, hogy nem volt elég tojásom pl. piskóta tészta készítéshez. Akkor azt mondtam magamnak lesz ami lesz összedobok egy kis délutáni édességet. De tényleg szó szerint összedobtam.
Nagyon kis finom laza tésztát eredményezett. Fincsi kevert sütemény a család új kedvence.


Hozzávalók: egy kis tepsihez
Ez a világ legegyszerűbb kevert sütije..
2 db egész tojás
5 ek cukor
3 ek étolaj
2 púpos ek darált mandula
2  púpos ek kókuszreszelék
4 ek tejföl
1/4 cs sütőpor
100 ml narancs szörp
5 ek sima fehér liszt
150 gr főző vagy sütő csoki a tetejére
porcukor és darált mandula  a meghintéshez, és annyi teáskanál lekvár amennyi a csoki szelet.


Ennek a sütinek a titka, hogy amíg a sütő felmelegszik 200 fokra addig össze keverem a hozzávalókat és már megy is a sütőbe, és 30 perc múlva már ehető is.
Elkészítése: 
- A keverőtálba a két egész tojást a cukorral jól felverem habverővel, de lehet mixerrel is.
- Hozzáadtam az olajat és a tejfölt
-Hozzáadtam a többi hozzávalókat is
- Jól eldolgoztam
- Hozzáadtam a sütőporos lisztet.
- Alaposan kikevertem.
- Zsiradékkal kikent, és liszttel meghintett tepsibe öntöttem
- A kockákra feldarabolt sütő csokival feldíszítettem (A csoki darabokat cirka 2 cm-re helyeztem el.)
A csokik mellé egy-egy kiskanál erdei gyümölcs lekvárt is tettem.
- Az előmelegített sütőbe toltam, és 30 perc alatt készre sütöttem.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahézeit !



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


EGY TEPSI SÜTEMÉNY 2 EURÓBÓL, GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN

Egy tepsi sütemény 2 euróból, gyorsan és egyszerűen..
Nem igazán vagyok, voltam híve a gyári alaptésztáknak, de most az egyszer kivételt tettem.
(A vártnál jobban szerepelt a tészta ezért ismétlés következik majd...)
Vásároltam egy tekercs előhűtött leveles tésztát.
Gondoltam majd valamivel megtöltöm.


Nos ez a valami az darált mandula és erdei gyümölcs lekvár keveréke lett.
A Walter azt mondja nagyon finom, kér még repetát belőle....
A kis unokám az édes kis Myrianthi virslivel szereti a leveles tésztát. 
Meglepő módon nagyon jól sikerült a sütemény.
Ki fogom próbálni még mákkal, dióval és ami csak szóba jöhet édesen sósan, minden ami belefér.


Elkészítése és hozzávalók:

Egy tekercs előhűtött, előre kinyújtott leveles tészta. Tekercsben kapható a boltokban.
3 Ek erdei gyümölcs lekvár
2 púpos Ek darált mandula
1 egész tojás
porcukor a meghintéshez


- Az előre kinyújtott leveles tésztát hosszában elvágtam.
- Majd keresztbe is 5 cm szélesen.
- A lekvárt előzőleg összekevertem a darált mandulával.
- A felvert tojással megkentem az egész lapot.
- Minden egyes darab közepére 1 Tk tölteléket helyzetem.
- Mielőtt összehajtottam volna még egyszer a tészta széleit körben ismét megkentem tojással a kezemmel.
Tipp: erre azért van szükség, hogy a tészta ne nyíljon ki sütés közben és e folyjon ki a töltelék.
- A végeit és ahol összeért a tészta ott villával lenyomkodtam.
- Tipp: Ezzel összezártam véglegesen a tésztát, így nem fog kifolyni a lekvár.
- Amikor minden darabot megtöltöttem, és megnyomkodtam villával akkor a tetejét még egyszer tojással megkentem.


- Előmelegített 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem.
Miután langyosra kihűlt megszórtam a tetejét vaníliás porcukorral.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

BURGONYAFÁNK. FLUTA. EGY TÉSZTA AMELYBŐL ÉDES ÉS SÓS FINOMSÁG KÉSZÜLT.

Burgonya fánk. Fluta . Egy tészta amelyből édes és sós finomság készült.

Kaptunk egy csomó bió burgonyát vagy 10 kg-ot ajándékba. Szeretjük a burgonya csipszet, a sült krumplit, a paprikás krumplit, de amit som az sok. Így előkerültek még olyan  receptek amelyeket burgonyából készítünk. Egyik kedvencem amely, ha levest főzök kiválóan megoldja a másodikféle problémáját. Ezt azért is szeretem, mert nagyon gyorsan készen van, olcsó, és ehetjük édesen vagy sósan, vagy csak magában. Amely alapanyagok szükségesek hozzá az minden háztartásban van. Tehát nem kell szaladni a boltba, hogy bevásároljunk.



Az alaptészta hozzávalói: cirka 20 db elkészítéséhez

500 gr meghámozott, kockákra vágott burgonya, sós vízben megfőzve
50 gr vaj
1 csipetnyi só
1/2 szárított élesztő
1 db egész tojás
3 marék sima fehér liszt
400 ml étolaj a sütéshez

Tipp: liszt annyi kell hozzá, hogy ne legyen ragadós a tészta.
De nem kell, hogy kemény állagú legyen, hanem inkább lágy tésztára van szükségünk.


Elkészítése:
A megfőtt burgonyát még melegen villával összenyomkodtam.
Hozzákevertem a vajat a meleg tört burgonyához, megsóztam.
A kihűlt burgonyához hozzáadtam a tojást.
A villával kör körösen jól elkevertem a tojást a burgonyával.
Hozzáadtam az élesztőt, és a lisztet és a villával összekevertem.

Amikor már nem ragadt nagyon, akkor nagyobb diónyi nagyságú golyókat készítettem belőle.
A golyókat a kezemmel elnyomkodtam, és beleforgattam lisztbe, és a forró olajba helyzetem.
Mindkét oldalát aranysárgára sütöttem.

Még forrón megszórtam porcukorral, és a közepére erdei gyümölcs lekvárt helyeztem.
A másik tányéron padig reszelt fokhagymás  sós tejfölt tettem a tetejére.



Jó étvágyat kívánok !
Mahlzeit !
Bon Apetito !


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


ARANYSÁRGA FÁNK AVAGY BERLINER, VAGY KRAPFEN

Aranysárga fánk avagy Berliner, vagy Krapfen
Ez az egyik olyan élesztős édességünk, amely nagyon kevés alapanyagból készül, nagyon kiadós, és természetesen mindenki kedvence. 
 Hozzávalók: cirka 30 darabhoz
450 gr liszt
200  ml tej
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 cs szárított élesztő
70 gr cukor
60 gr olvasztott vaj
1 késhegynyi só
Sárgabarack lekvár a töltéshez
 500 ml étolaj a kisütéshez
Porcukor a beforgatáshoz
 Elkészítése: 
A lisztet, a sót, az élesztőt összekevertem szárazon.
A tejet a tojásokkal, a cukorral és az olvasztott vajjal homogénné mixeltem.
Az élesztős lisztet összekevertem egy keverőtálba a folyadékkal
Dolgoztam 10 percig egy kézi robotgéppel, dagasztó fejet használtam. De természetesen kézzel is működik.
Amikor már a tészta jól összeállt, akkor félretettem és letakartam, huzatmentes helyre tettem, letakarva 30 percre. Amikor megkelt, akkor egy deszkára kitettem, és 1,5 cm vastagságúra nyújtottam.
Azután 5 cm átmérőjű pohárral kiszaggattam. A megmaradt tésztát ismét összegyúrtam és ismét kiszaggattam. A kiszaggatott nyers fánkokat 20 percre letakartam egy konyharuhával. 
Felforrósítottam az olajat. A kiszaggatott fánkokat, ahogy elvettem a deszkáról az alsó felén a középső ujjammal egy kis mélyedést csináltam és a mélyedéssel lefelé helyeztem az olajba.
A térfogata megnő ezért óvatosan kell adagolni, hogy legyen helye megsülni és növekedni. Addig kell süni amíg aranysárga színt nem kap.
Az alsó felét a fánknak mindig fedő alatt kell készíteni. Vigyázva arra, hogy ne túlságosan hamar süljön, mert akkor a belseje nyers marad, vagy meg fog égni. Amikor megsültek a fánkok, még melegen porcukorba forgatjuk. Ami az én esetemben most elmaradt, mert nem volt itthon porcukor :-)

Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit!



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


GYORS ÉS EGYSZERŰ NYÁRI FEKETE SZEDRES DESSERT VILLÁMGYORSAN...

Gyors és egyszerű nyári fekete szedres dessert villámgyorsan


A fekete szeder egy igazán egészséges gyümölcs, ami egyben gyógynövény is.
Kálium, Magnézium, Foszfor, tartalma jelentős. A- B- C Vitamin tartalma is nagy.
Remek antioxidáns gyümölcs.
Készíthetünk belőle, lekvárt, szörpöt, bort, konzervet.


A mai napon olyan meleg van de még is valami hideg édességre vágytunk.
Ekkor jött az ötlet, hogy akkor legyen tejszínhabbal ez a finom gyümölcs.

Hozzávalók:
 200 gr fekete szeder jól lehűtve
400 ml habtejszín
2 tk porcukor
2 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A tejszínt felverjük habbá a cukrokkal
A megmosott jól lehűtött szedreket egy sor szeder egy sor tejszín formában a tálba helyezzük.
Azonnal fogyasztható.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

FEHÉR CUKOR MENTES MADÁRTEJ,KALÓRIA SZEGÉNY

Fehér cukor mentes madártej... Kalória szegény, diétás..


A madártej - legjobb tudomásom szerint - egy magyar specialitás.
Egy igazi, gyors és finom édesség akár önmagában, vagy valamilyen kelt sütemény mellé.
Most ebben a receptben egy olyan fajtáját készítettem amelyet fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, vagy esetleg akik a glikémiás indexükre szeretnének vigyázni. Cukor betegek számára nem tudom, hogy megfelel-e?


Hozzávalók:
 egy elég nagy tálhoz, 4-5 főre...
- 1 liter tej
- 3 db tojás
- A tejbe 1 Tk Sztevia csepp
- 1 Tk vanília aroma
-1  Ek nyírfa cukor a tojás fehérjébe
- 1 Ek nyírfa cukor és 1 Ek szorbit(berkenye cukor)a tojás sárgájába és 100 ml víz
- 2 evő kanál liszt a sűrítéshez


Elkészítése:

1. A tejet felteszem forrni.
2. Közben a tojás fehérjét a nyírfa cukorral habot képezek robot géppel. 
3. A tojás sárgája összekeverése a nyírfa cukorral és a szorbittal és 100 ml vízzel.
4. A felforrt tejbe egy evő kanállal 4-5 adagot teszek és megfőzöm.
Tipp: érdemes a lángot lejjebb venni, mert hamar kifuthat.
A tojás fehérjét a tejben megfordítom, maximum 1 percig főzöm a tejben.
A tálba kiszedem egy szűrővel, és tovább folytatom a maradék tojás fehérje adagok  főzését.
5. Amikor megfőtt az összes tojás fehérje, akkor a tojás sárgájával a maradék tejet besűrítem.
Tipp: Ellenőrizzük, hogy a tálban,  a tej ami lecsorgott visszakerüljön a besűrítésre váró tejbe.


6. Amikor készen van a vanília sodó, akkor a megfőtt tojás fehérjékre ráöntöm óvatosan.
Megjegyzés:
Ezt az édességet melegen és hidegen is lehet fogyasztani.  Nagyon finom, és ebben az esetben nem hizlal, mert nem cukorral készült.

Jó étvágyat !
Bon Apetit!
Mahlzeit!



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


KEKSZTEKERCS, GYEREKKORUNK FINOMSÁGAI KÖZÜL....

Keksztekercs

Nem túl gyakran készítem el ezt a finom desszertet. Elkészítése közepes nehézségű. De most valahogy eszembe jutott, hogy ismét egy sütés nélkül készítendő finomsággal gazdagítsam a blogomat.




Hozzávalók: 
500 gr darált háztartási keksz
100 gr puha vaj
5 púpos evőkanál porcukor
2 ek kókusz reszelék a tésztába
1 tk vanília aroma
12 ml fekete kávé
Tipp: lehet keverős, instant kávéval is készíteni
25 ml hideg tej
Megjegyzés: Mi nem szeretjük a nagyon nagyon édes sütiket, ezért csak ennyi cukrot használtam, de ez igazán ízlés dolga. Ha valaki édesebben szeretné természetesen a recepten nem változtat sokat.

A krémhez a hozzávalók:
200 gr puha vaj
5 ek porcukor 5 ek kókuszreszelék
1-2 tk rum aroma
1 tk vanília aroma


Összeállítása:
1. A kekszet a cukorral és a száraz alap anyagokkal összekevertem.
2. A nedves alapanyagokkal gyúrható állagú tésztát állítottam össze.
3. A tésztát két felé osztottam, hogy jobban tudjak vele dolgozni, meg hogy így kettő tekercs jön ki belőle.
4. A gombócot négyzet alakúra formáztam.
5. Két sütőpapír között, amelyet előtte megszórtam alul kókuszreszelékkel, nyújtófával 27x27 cm-es kocka alakot formáztam.


 Tipp: Ha nem sikerül szép négyzet alakúra, akkor azokat a részeket vágjuk, le és tapasszuk hozzá azokhoz az oldalakhoz, ahol épp hiányzik, és sodorjuk ismét.



A vajkrém elkészítése:

1. A puha vajat a porcukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a vanília és rum aromát, majd a legvégén a kókuszreszeléket.
Befejező mozdulatok:
1. A kinyújtott keksz tésztára egyenletesen elkenjük a vajas krém felét.
2. A sütőpapír segítségével szép lassan feltekerjük a tekercset.
3. A sütőpapír segítségével szépen egyenletes, párhuzamos formát formázunk belőle, és a tetejét is megszórjuk kókuszreszelékkel, és kissé megnyomkodjuk, hogy beleragadjon a tésztába.


4. A sütőpapírban hagyjuk, és a két végét betekerjük, és a tekercset a hűtőbe tesszük megdermedni.
Tipp: Jól szeletelhetővé válik amikor már hideg.
Tipp: Ez az édesség hűtőben tárolandó, de fogyasztás előtt érdemes egy kissé korábban kivenni a hűtőből, mert akkor élvezhetőbb lesz.


 Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxx

SERPENYŐS " RIZSKOCH" EGYSZERŰEN, GYORSAN TEJBERIZSBŐL....

Serpenyős " Rizskoch" egyszerűen, gyorsan tejberizsből.

1. Tejberizst készítettem a szokásos módon. Kb 700 ml  tejből, és 200 ml rizsből.
2. A kihűlt tejberizshez hozzáadtam 2 ek  megmosott mazsolát, 1 cs vaníliás cukrot, 1 tk szódabikarbónát, 2 ek cukrot, és 3 ek sima fehér lisztet.
3. Egy teflon serpenyőbe kevés olajat csurgattam, megvártam még felhevül. 
Tipp: nem szükséges a puffancsokat elmeríteni az olajban. Valamint lassabb tűz mellett kell sütni.
az alábbi video-ban bemutatom.


Evőkanállal ami egy adag mennyiség szépen ráhelyezem a sütő felületre.
Tipp: Lassan kell sütni.



Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !




xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

FINCSI VANÍLIA SZELET CSOKIVAL...

Fincsi vanília szelet csokival.

Ez a süti másnap sokkal finomabb, mert az ízek nagyon klasszul összeérnek. Kezdő és haladó háziasszonyok is minden probléma nélkül el tudják készíteni.
És akkor lássuk is, hogy hogyan ...



Hozzávalók a tésztához: 30x30 cm-es tepsihez

9 tojás fehérje és 1 tojás sárgája
1 csipetnyi só
9 evőkanál cukor
7 normál evőkanál sima búza liszt, 2 evőkanál burgonya keményítő
2 ek étolaj (kiszáradás ellen)
1/2cs sütőpor

A tészta elkészítése: 
A tojás fehérjéből a cukorral és a sóval kemény habot verünk, majd a végén az egy tojás sárgáját is hozzáadjuk, majd a többi hozzávalót is. Óvatosan összekeverjük. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk.
Előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.


Amikor kihűlt  a tészta, óvatosan felvágjuk félbe. 

A vanília krém hozzávalói és elkészítése: 

- 8 tojás sárgája, 8 ek cukor 2 cs vaníliás cukor, 800 ml tej, 2 ek liszt és 2 ek étkezési keményítő.

-  A fentieket  összekeverem egy habverővel simára. 
- Egy olyan edényben kezdem el főzni amiről bizonyos vagyok, hogy nem ég le a tej.
- Elkezdem először szép óvatosan, állandó kevergetés mellett főzni. 
- Addig amíg már jól összesűrűsödött akkor kész.
Itt közvetlenül a főzés utáni állapot látható

Félreteszem hűlni. 
Fontos: Teljesen hidegnek kell lennie, mert amikor a puha vajba mixelem, akkor nem kell attól tartani, hogy a vaj nagyon felolvad. 
Tipp: A vajat amelyet előzőleg felhabosítottam hűtőbe helyezem a tojásos krém kihűléséig.

Majd a végén pedig a vajba óvatosan adagolva a tojásos krémet egy mixer gép segítéségével elegyítem. Krémes állag eléréséig. A végén teszek bele még 1 tk vanília aromát és 1 tk rum aromát.

A tetejét megszórom csokival.


Jó étvágyat !
Mahlzeit !
Bon Apetito !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxx


A SOKOLDALÚ GŐZGOMBÓC/DAMPFNUDEL


A gőzgombócot, ehetjük édesen és sósan is fűszerekkel. Ebben a receptben az alap gőzgombóc elkészítését mutatom be, és a végén a legegyszerűbb édes tálalást egy mákos-cukros módozatot.


Így kell kinéznie, a díszítés miatt petrezselyemmel szórtam meg.
Az alaptészta hozzávalók és elkészítése: 8 db
Tészta:
300gr félfogós liszt
20 gr friss élesztő feloldva a folyadékokban
1 db egész tojás
1 ek étolaj
1/2 tk só
1 tk cukor
 6 ml víz
12 ml tej
Tipp: Ez tészta egy jól formálható tészta kell legyen, de nem kemény.

- Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, 5 percig dolgozzuk kézzel, vagy géppel.
- Letakarva egy frissen tartó fóliával 30-35 percre kelni hagyjuk.
- Amikor megkelt akkor 8 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk a tésztából.


Letakarjuk egy fóliával és 30 percig pihentetjük.

A gőzölés:


-Tipp:  Egy olyan serpenyőbe  készítsük  amiben nem fog leégni az alja.
A serpenyőnek a fedele jól kell hogy zárjon, mert ha kifut a gőz akkor nem lesz jó. Nem szabad a gőzölési idő alatt felemelni a fedelet. Amikor már a gombócok duplájára nőttek, akkor vegyük le alacsonyabb hőmérsékletre, és "süssük zsírjára".
Amikor az alja már kicsit megpirult a víz el is párolgott akkor kész.


https://www.youtube.com/watch?v=-gV7bF--Ndg&feature=youtu.be



Tehát a módszer:

- 350 ml vízet  2 ek étolajjal  és 1 tk sóval felforralunk.
- A gombócokat egyenként bele helyezzük egy lapáttal.
-Azonnal lefedjük és beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet.
- A gombócoknak dolgozniuk kell a fedő alatt. A legjobb egy átlátszó fedő, mert akkor tudjuk a hőmérsékletet szabályozni.
Megjegyzés:
Nagyon jól illik a burgonya leveshez:
Korábbi receptem itt található:


https://agneskonyhaja.blogspot.com/2017/06/egyszeru-falusi-magyaros-burgonya-leves.html

Jó étvágyat !
Mahlzeit !
Bon Apetito !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



KEVERT GYORS ALMÁS SÜTI


Kevert gyors almás süti
Amikor nincs nagyon sok idő, munkás sütemény sütéséhez, akkor nagyon jól jön egy kevert süti recept. Itt a remek alkalom arra, hogy  megismerkedjünk egy ilyennel.


Hozzávalók: 30x25 cm-es tepsihez

4 db egész tojás
150 gr cukor
1/4 tk só
250 gr fehér  liszt fele-fele arányban sima, és felfogós
6 ml étolaj
3 púpos ek tejföl
2 púpos ek. étkezési keményítő
1/2 cs sütőpor

Alma Töltelék:

800 gr darabolt alma, 2 ek cukor
1 tk fahéj, 1/2 tk őrölt szegfűszeg, 1 tk vanília aroma


Elkészítése:
1. A tojásokat ketté választom.
2. A tojás fehérjét a sóval és a cukorral habbá verem, majd hozzáadom a sárgáját is.
3. Hozzáadom a lisztet, a tejfölt, az olajat a sütőport, az étkezési keményítőt
4. Lassan összeforgatom.
5. Az előre kissé megpárolt,  majd kihűtött almát a tetejére halmozom.
190 C-os sütőben 35 perc alatt készre sütöm.
Tipp: A sütő ajtaját nem nyitom ki.


Jó étvágyat !
Mahlzeit !
Bon Apetito !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A GYORS CSÁSZÁRMORZSA RECEPTJE

A gyors császármorzsa receptje


Hozzávalók : 2-3 adaghoz
3 púpos evőkanál gríz
3 púpos evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
1 marék mazsola kevés rummal, vagy aromával  megáztatva
1 cs vanília cukor
300 ml tej
3 db tojás
1 csipetnyi só
3 ek étolaj, és diónyi vaj


Elkészítése:
- A száraz anyagokat összekeverjük a tejjel.
- Egy sűrű palacsinta tésztát kell kapnunk.
- Az olajat a vajjal felforrósítjuk és a masszát ráöntjük, és lassú tűzön hagyjuk megsülni az egyik felét. Letakarhatjuk egy átlátszó fedővel, hogy a gríz jobban tudjon dagadni. A másik felére  is megsütjük. Számítsunk arra, hogy össze fog törni. Sőt össze is kell törnie.
- Aranybarna színűre pirítjuk. Nem kell kiszárítani, de legyen színe.
- Amikor kész megszórjuk porcukorral és tetszés szerinti lekvárral, vagy gyümölcs szósszal tálaljuk.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

MEGGYES PISKÓTA MÁSKÉNT

Meggyes piskóta másként





Hozzávalók: 
1 üveg bontott meggy
1 cs vaníliás cukor(meggyre szórni)
1 tk vanília aroma, 1 tk rum aroma(meggyel összekeverni)
200 ml tejszínhab a szerviznél

A tésztához:
 5 db tojás szétválasztva
5 ek cukor
5 ek liszt
1 ek burgonya keményítő
6 ml étolaj
1/2 cs sütőpor
kevés kókusz reszelék a megszóráshoz


Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztom
- A tojás fehérjét egy csipetnyi sóval, a cukorral  kemény habbá verem
- A tojás sárgáját is elvegyítem a tojás fehérje habbal
- Hozzáadom óvatosan a lisztet, a sütőport, az étkezési keményítőt, és végül belecsorgatom az étolajat is.


- Egy 26 cm-es tortaformába öntöm a tésztát
- A kimagozott, lecsorgatott meggyet óvatosan ráhelyezem egyenletesen.
- Elő melegített 200 fokos sütőbe tolom
-25-30 perc alatt készre sütöm.
- Tipp: Nagy valószínűséggel a meggy le kerül a tészta aljára, ezért a sütemény kihűlése után megfordítom.
- A tetejét megszórom vékonyan kókuszreszelékkel
-A tetejére tejszínhabot adok egy fagylalt kimérő  kanállal.

Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !
















Megjegyzések

Népszerű receptek