Saláták

CITROMOS MÉZES FEJES/ZÖLD SALÁTA

Citromos mézes fejes/zöld saláta


Végre itt a tavasz ! Hurrá ! Most már sokkal nagyobb bizalommal vásárolok fejes salátát mint tél-víz idején. Valami belső hang mondja télen . Ne.. ne .. ne...
A zöld ételek fogyasztása igazán fontos még a tésztákhoz is. Igaz korábban nem volt divat itthon salátát enni, csak a tojásos nokedlihez. Meg kell, hogy valljam, hogy én is akkor szoktam rá a saláták tésztával történő fogyasztásához amikor Németországban ezt láttam. A németek és osztrákok mindenhez esznek salátát. Például az én párom aki Dél-Tiroli mindig a főétel után, vagy előtt eszi meg külön a salátát. Kellett hozzá idő amíg ezt felfogtam. De elfogadtam. Még milyen jó, hogy nem vagyunk egyformák. De akkor nézzük ezt a citromos fejes saláta receptet.

Hozzávalók : 1 fej saláta esetében

1 fej saláta
2 ek olíva olaj
1 ek méz
1 késhegynyi só
1/2 citrom leve

Ezeket az anyagokat alaposan összekeverjük és ráöntjük a megmosott salátára.


Tipp: Ezt az ötletet Cypruson láttam a lányomtól, ahol nagyon meleg az idő. A gyümölcsöket és a saláta féléket almaecetbe, vagy normál ecetbe 10 percig áztatni. Talán megöl egy két kórokozót.:-)


Jó étvágyat kívánok!
Bon Apetit !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

HAGYOMÁNYOS NYÁRI FRISS VEGYES ALMA ECETES KÁPOSZTA SALÁTA

Hagyományos nyári friss vegyes alma ecetes káposzta saláta

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a saláta nem egy "divatos" saláta. Tudom azt is, hogy egész más a trend saláta vonalon. De...
Ez a saláta minden lakodalom salátája volt annak idején. A legjobb. Persze az is lehetséges, hogy nosztalgikus amit írok, de ennek ellenére én így gondolom.
Ennek a salátának már messziről lehet érezni az aromás, semmi másra nem hasonlító finom illatát. Ahogy terjeng a köménymag, az ecet és a cukor kombinációjának illata, az több mint felséges. A magyar konyha egy kissé nehéz ételeket készít, ezért minden sülthöz, húsfélékhez, pörköltekhez nagyon jól illik, de magában is finom, mint egy üdítő étel. Vagy fogyókúrás diéta idején.
Nem túl  gyakran megyek étterembe, de azt hiszem manapság is az étlapokon szerepel.Tehát akkor lehet, hogy kijelenthető, hogy ez egy "magyaros" káposzta saláta?
A hozzávalók szinte egész évben elérhetőek.
Amelyek: a fejes káposzta, uborka, vöröshagyma,  a sárgarépa, és a zöld paprika, só, alma ecet, cukor olíva olaj


Hozzávalók és elkészítése:
1 kisebb fej fejes káposzta
1 db kígyó uborka héjastól
1 db zöldpaprika
1 db sárgarépa
1 db vörös, vagy lila hagyma

Öntet:
1 tk só
4 tk cukor
1/4 tk őrölt köménymag
4 ek ételecet
1 tk olíva olaj
200 ml víz

- A káposztát vékony szeletekre szeleteltem
- A káposztát legyalultam,  az  uborkát  a paprikát és a sárgarépát  vékony szeletekre szeleteltem.
- Csak a káposztát összekevertem a sóval, és összegyúrtam 15 percig állni hagytam.
Tipp: a só a káposztát egy kissé megpuhítja, rugalmassá teszi
- Az Öntetet összekevertem, megkóstoltam
- A káposztát összekevertem a többi zöldséggel, és ráöntöttem az öntetet.
Tipp: a legjobb, ha egy órát legalább állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


TÉLI ZÖLDSÉGEKBŐL KÉSZÜLT SALÁTA

Téli zöldségekből készült saláta

Téli időszakban még fontosabb a vitamin utánpótlása a szervezetünknek. 
A sárgarépa és a cukkini egész évben elérhető zöldségféle, amelyből finom saláta készíthető.
Vannak tanulmányok arra vonatkozólag, hogy a napi élelmiszer bevitelünk 60 %-nak kellene nyers ételekből állnia. Íme itt egy jó megoldás arra, hogy miként növeljük a nyers élelmiszerek fogyasztását.
Ez a recept egy kissé "németes". Értem alatta azt, hogy inkább savanyú mint édes.


Hozzávalók: 2 adag
2 db baby cukkini lereszelve
2 db sárgarépa kis lyukú reszelőn lereszelve
4-5 db fejes saláta levél elcsipkedve
1/2 kígyó uborka lereszelve

Saláta öntet:
1 ek méz
1/4 tk só
2 ek olíva olaj
2 ek alma ecet
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a kész saláta zöldségekre öntjük tálalás előtt.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


TAVASZVÁRÓ FRISS SALÁTA SZAMÓCÁVAL

Tavaszváró friss saláta szamócával.

Szeretem a telet is, mivel friss, és ropogós. De van amikor egy kis tavasz keveredik a télbe a táplálkozásunk szinte követi ezt. A test tudja mit szeretne enni.

Tavaszi ízekre emlékeztető finom saláta recept.


Hozzávalók: 2 adag
 4-5 db fejes saláta levél lecsipkedve
2 db paradicsom kockákra vágva
1/2 kígyó uborka, szeletekre vágva(nem megpucolva a héjától)
2 marék baby rukkola
5 szem szamóca, szeletekre vágva

Saláta öntet:( alaposan összekeverve)
2 ek olíva olaj
1/2 tk só
3 tk cukor
2 ek almaecet



A megmosott, lecsepegtetett zöldségeket egy tálba helyzetem, és tálalás előtt az öntettel leöntöttem.

Fogyasztható: 
Húsokkal, főtt tojással, chipsekkel, kenyérchipssel, burgonya salátával stb.

Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


FRISS, ZSENGE TAVASZI VEGYES KÁPOSZTA SALÁTA

Friss tavaszi vegyes káposzta saláta


Nagy örömömre szolgál mindig amikor az első tavaszi káposzta megérkezik a piacra.
Véleményem szerint ez az a saláta amely szinte bármilyen  ételhez illik. Sőt akár saját magában is,  igen finom. Ha valaki szeretne méregteleníteni a testét, vagy fogyókúrázik nagyon ideális. Elkészítése pofon egyszerű.

Hozzávalók: 2 adaghoz

- 1/2 fej zsenge káposzta vékonyra legyalulva
- 1 fej lila hagyma szintén vékonyra gyalulva(vöröshagyma is megteszi)
- 10 cm hosszú kígyó uborka(gyalulva)
- 3 cm hosszú kápia paprika (sárga és piros) a színek miatt, és az aroma miatt
- 1 teás kanál só
- 3 evő kanál fehér bor ecet
- 2 evő kanál repce olaj

Elkészítése:

1. Az alapanyagokat a sóval jól összegyúrjuk(nem szétnyomkodjuk)
Tipp: ezzel az eljárással kissé homogénebbé válik az anyag.
2. Pár percig hagyjuk állni, és az ecetet és olajat is hozzá adjuk. 3.)Lazán össze keverjük. 
És kész is van. 
Tipp: Közvetlen fogyasztás előtt érdemes a műveletet elvégezni. 



Jó étvágyat!
Bon Apetito!
Mahlzeit!


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

NYÁRI VEGYES SALÁTA FRISS ZELLER LEVÉLLEL MEGBOLONDÍTVA

Nyári vegyes saláta friss zeller levéllel megbolondítva

Tovább folytatva a zeller történetét, a mai salátához is tettem a friss zeller levelekből. Amikor valamit alkalmazok az ételek elkészítésekor, mindig az jut eszembe mit ad a szervezetemnek, amellett , hogy finom. A zeller gumója és levele is egyaránt értékes gyógynövény és fűszernövény. Jelentős vízhajtó hatása van, de ugyanakkor pedig az ételeket nagyon meg tudja bolondítani. A népi gyógyászat szerint a vesehomokot kihajtja a szervezetből, mivel serkentőleg hat a vese működésére. Az immunrendszer kiváló erősítője. Főzve, párolva is nagyon egészséges, de ha nyersen fogyasztjuk az az igazán ideális. A rómaiak mint egy vértisztító növényt tartották számon.
De akkor nézzük az saláta elkészítését.

A saláta elkészítése és hozzávalói: 2 adag
100 gr friss nyári fejes káposzta csíkokra vágva
2 db paradicsom kockákra vágva
2 db kis uborka héjával együtt  lereszelve
10 db zeller levél
1 db megtisztított alma kockákra vágva

Az öntet: 2 ek olíva olaj
1/4 tk só
1 tk cukor
2 ek alma ecet
1 ek joghurt

A hozzávalókat az öntettel összekevertem közvetlenül a fogyasztás előtt.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

EGYSZERŰ SALÁTA EBÉDRE KÖVÉR PORCSINNAL CITROMFŰVEL, ÉS RÓZSASZIROMMAL

Egyszerű saláta ebédre kövér porcsinnal, citromfűvel, és rózsaszirommal díszítve


 Első hallásra lehet, hogy bolondnak tűnök, hogy gyomnövényt eszek. De én egyszerűen szeretem a kövér porcsint. Amíg szezonja van addig minden nap fogyasztok belőle, ha tehetem.
Gazdag Omega-3 zsírsavakban. Gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának hátráltató tulajdonságai miatt is eszem. Valamint gazdag  C-, és E vitaminban. Koleszterinre is jó hatással van. Gazdag ásványi sókban Kálium, Kalcium, magnézium, foszfor.
Belsőleg  szív-  és érrendszeri problémák megelőzésére is használják.
Az ízét nem igazán tudom semmihez hasonlítani. 
Ma citromfűvel, és rózsaszirommal kombináltam. A rózsa a virágok királynője és még is megesszük. A rómaiak sokféle gyógyszert készítettek belőle.
Természetesen az alap saláta növények mellé. De adtam hozzá  még 5 percig grillezett sótlan champion gombát, és  Chipset.



 Elkészítése: 1 adag
- 1 marék jégsaláta
- 100 gr uborka
- 1 marék kövér porcsin
- 4 szál citromfű
- rózsaszirom
- 6 db grillezett gomba

Öntet:  1 ek olíva olaj
            1 ek balzsam ecet
             1 tk cukor
1 csipetnyi só



 Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito!
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SÁRGARÉPA SALÁTA MAZSOLÁVAL HAGYMÁVAL

Sárgarépa saláta mazsolával hagymával. 


A tavaszi saláta zöldségek váratnak még magukra. Ezért a téli zöldségekből is készíthetünk nagyon finom, gyors egészséges salátát például sárgarépából. A sárgarépa amúgy is az egyik legegészségesebb zöldségünk. Jót tesz a bőrnek és a szemnek. Valahol azt olvastam, hogy a standszezon előtt érdemes sokat fogyasztani a sárgarépából, mert akkor a bőr is egy kissé "strapabíróbb" lesz a napsugárzás ellen, és kis színt is felvesz.


Hozzávalók: 2 adag
- 5 db közepes méretű sárgarépa meghámozva, és kis lyukú reszelőn lereszelve.
- 1 kis fej vöröshagyma fele apró kockákra felvágva.
- 1 tk só
- 2 ek repce olaj(oliva is megfelel)
- 1 tk nyírfacukor(sima cukor is jó)
2 ek fehérbor ecet
- 5 db 1 cm széles uborka karika apró kockákra vágva
1 ek megmosott mazsola
Tipp: Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes összekeverni.


Jó étvágyat! Bon Apetito!
Mahlzeit!


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A CÉKLA SALÁTA AMELY SEGÍT A SZABAD GYÖK FOGÁSBAN/ROTE BETE

A cékla saláta amely segít a szabad gyök fogásban/rote Bete


A cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb hazai téli zöldségünk.
Igaz nagyon jó áron lehet kapni az áruházakban. De.... És a lényeg a de szócskán van.
Ami házi az mindig jobb és minid egészségesebb. Ezt szerintem nem lehet elvitatni. Korábban én is vásároltam. De amióta rájöttem, hogy  a kuktában 15-20 perc alatt megfő. Azóta itthon készítem el. Addig amíg a hús sül elkészítem a salátát. Persze jobb, ha egy-két napot áll a saláta lében. De frissen is nagyon finom.
Minden piros vagy lila színű zöldség nagyon egészséges. Így a cékla különösen.

Végy 4-5 darab közepes méretű megmosott céklát. Főzd meg kuktában, de ha van időd akkor sima fazékban. Amikor megfőtt és kihűlt akkor hámozd meg, és vágd fel tetszés szerinti karikákra, vagy kockákra stb. 
A céklalé: 500 ml víz , 3 ek cukor , egy kevés só, egész köménymag(1 tk) ízlés szerint, ecet ízlés(kb 2-3 ek) szerint.
A feldarabolt céklát helyezd bele, keverd össze, és már kész is van.



Jó étvágyat !
Bon Apetit !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

HAGYOMÁNYOS FALUSI TEJFÖLÖS UBORKA SALÁTA RECEPT

Hagyományos falusi tejfölös  uborka saláta recept


 Amikor itt van végre az igazi uborka szezon nem probléma finom  uborka salátát készíteni, ahogy nagyanyáin tették. Az amit manapság kifogásolok, hogy a tejföl és az ecet "összeveszik".
Emiatt egy kissé "habos" lesz nekem mindig. Bár a fiam azt mondja ez a kis esztétikai eltérés nem oszt nem szoroz a finomságán. Újabban nem csavarom ki az uborka levét,- bár az alap recept megkívánná - mert sok-sok értékes ásványi  anyag van benne, ami fontos a szervezet számára. Szénhidrát tartalma( 10 kcal= 42 Kj) nagyon kevés. Tehát diéta, vagy fogyókúra idején is áldásos. Tartalmazza a B-vitaminok minden tagját, és C-vitamint is. Nagy Kálium tartalma miatt vízhajtó hatású. Reumatikus bántalmak esetén is hatásos lehet. Vas, Magnézium, Foszfor, Cink, Folsav is van benne.
Tehát érdemes uborkát enni valami mellé, vagy csak úgy magában.


Hozzávalók és elkészítése:

5-6 db közepes méretű saláta uborka
1-2 gerezd reszelt fokhagyma
1/2 tk só
1/2 tk cukor
2 ek alma ecet
2-3 ek tejföl

- Az uborkákat megmostam, meghámoztam, és reszelőn karikára reszeltem
- Megsóztam
- Állni hagytam 10 percig
- Hozzáadtam a cukrot és az ecetet
- Összekevertem a tejföllel, majd megszórtam piros paprikával
- Betettem a hűtőbe letakarva hűlni


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SALÁTA A TAVASZ ELEJÉN TÉLI ZÖLDSÉGEKBŐL...

Saláta a tavasz elején téli zöldségekből. 

Aki fogyókúrázik, vagy esetleg böjtöt tart igazán érdemes megkóstolnia, mert cukor vagy méz sincs benne.


A téli zöldségek közül mindig van otthon fehér káposzta, hagyma, kápia paprika.
És természetesen a gyümölcsök közül az alma.
Ezekből a hozzávalókból igazán gyerekjáték összeállítani egy finom gyors salátát. Külön nem fotóztam le a salátát, hanem a Laibchen-nel együtt tudom bemutatni. Én ezzel a zöldséges fasírttal tálaltam, valamint sajtszószt készítettem hozzá.


Hozzávalók: 2 porcióhoz

- 200 gr gyalult fehér fejes káposzta
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 db közepes nagyságú  alma legyalulva(mint a tököt)
- 1 tk só
- 2 Ek fehér borecet(de almaecet, vagy ami van otthon is jó)
- 3 Ek repce olaj. 
Tipp: az olíva olaj is megfelel, de én szívesebben használom a repceolajat, mert sűrűbb, az íze semleges és jobban elegyedik a hozzávalókkal.
1-2 ek apróra vágott piros kápia paprika.

Elkészítése: 

1.)A gyalult káposztát és a hagymát a sóval összekeverem. Majd jól összenyomkodom. 
2.) Hagyom állni 10-15 percig. Nem öntöm ki a levét a káposztának. 
3.) A többi hozzávalókat is hozzákeverem, és már készen is van.

Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

VITAMINBOMBA -MANDARINOS-MAJONÉZES FEHÉR KÁPOSZTA SALÁTA/IDÉNY JELLEGŰ

Vitaminbomba- Mandarinos-majonézes fehér káposzta saláta

Hozzávalók két személyre

200 gr fehér káposzta
50 gr lila káposzta
1 db mandarin
kevés petrezselyem levél
kevés metélőhagyma


Dressing /öntet

2 ek majonéz
2 ek tejföl
1 csipet bors
1 tk gyümölcscukor
1 tk balzsam ecet





A  káposztát olyan vékonyra szeleteljük ahogy csak tudjuk.
A mandarint felkockázzuk.

A saláta öntetet elkészítjük a hozzávalókat csak keverjük össze.
A végén a zöldségeket és a dressinget lágyan keverjük össze, és már készen is van.

Tálalás:


Jó étvágyat !
Bon Apetit !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

EGYSZERŰ NYÁRI SALÁTA KÖVÉR PORCSINNAL

Egyszerű nyári saláta kövér porcsinnal

A kövér porcsin omega 3 zsírsavakban gazdag. Az érelmeszesedés kialakulásának a hátráltatója.
Magas C és E vitamin tartalmú.
Ásványi sókban is gazdag mint Kalcium, Magnézium, Kálium, Foszfor.
Én szeretem.


 Ehhez egy kevés fejes káposzta, egy kevés uborka, paradicsom és egy kevés zöldhagyma kell, és  tetejére kövér porcsin.
Öntete: 2 ek olíva olaj
1 csipetnyi só
1 ek méz
2 ek balzsam ecet, jól elkeverve

Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

LILA KÁPOSZTA SALÁTA RESZELVE CITROMOS ÖNTETTEL/NYERS ÉTEL RECEPT

Lila káposzta saláta reszelve citromos öntettel/nyers étel recept


Hozzávalók:  2 adag
1/4 fej lila káposzta lereszelve
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 db sárgarépa csíkokra reszelve
1 db citrom reszelt héja és leve
2 ek majonéz
2 ek olíva olaj
1 csipet só
1 cs vaníliás cukor
pár szál metélőhagyma a színek miatt
2 ek mazsola

           


                                                                        Elkészítése:
2. A zöldségeket nagy lyukú reszelőn  lereszelem.
2. A citromhéjat, a citromlevet, a sót, a majonézt, az olíva olajat, vaníliás cukrot egyenletesen elkeverem.
3. A mazsolát és  a metélő hagymát is hozzá adom a káposztához.
4. A zöldségekre öntöm a öntetet



Tálalás: ehető százszorszéppel díszítve




Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetit !
Mahlzeit !


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


MADÁRSALÁTA ALMÁVAL BALZSAMECETTEL/VOGELSALAT

Madársaláta almával balzsamecettel/Vogelsalat




Egyszerű mint a pofon. Az utóbbi években itthon is kapható a madársaláta az üzletekben.
Kissé semleges ízű saláta. Először Németországban ettem kb 5-6 évvel ezelőtt. Nagyon szeretem azóta is. A jó kis Vogelsalat :-)
Szívesebben veszem ezt mint  a jégsalátát, mert a jégsaláta számomra kissé keserű.
A madársaláta jól illik az almával. 

Hozzávalók: 

1 csomag jól megmosott madársaláta.
Dresszing: 1 ek méz
    2 ek olíva olaj
1 csipetnyi só
2 ek balzsamecet
1/2 alma

A dresszing alapanyagait homogénné keverem
Feldarabolom az almát
Mielőtt tálalnám, közvetlen akkor keverem össze a saláta levéllel.


Jó étvágyat kívánok !
Bon Apeit !
Mahlzeit !

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxx









Megjegyzések

Népszerű receptek