A sokoldalú metélőhagyma, vagy a Schnittlauch

A sokoldalú metélőhagyma, vagy a Schnittlauch


Imádom ezt  a kis növényt. Mindenféle formában. A régi időkre emlékeztet, amikor a nagyanyám a finom puha vajas kenyérre tette reggelire, vagy amikor megéheztünk. Ez az íz felejthetetlen a számomra. Lehet, hogy azért is vagyok nagy rajongója ?
Télen kissé nehezebb, de azért már nyáron teszek el jó pár üveggel a mélyhűtőbe, hogy ne kelljen nélkülözni. Igaz lehet a boltban is venni. De az ára miatt én inkább megtermelem magunknak és eltéliesítem.
Használom rizshez, húsokhoz, salátákhoz, páclevekhez, díszítéshez, levesekhez, főzelékbe, vagy bármibe amibe illik a hagyma.
A kertemben most már két tő is van. De balkonládában is megterem. Szereti a vizet. Az egyik már több éves. Azt hittem idén kifagyott. De nem, még erősebb és egészségesebb mint korábban volt.
Tipp:
Amikor jön a tavasz, és elkezd hajtani és nagyon sok van belőle, akkor levágom, hogy tudjon ismét hajtani. Megmosom, és apróra kb 3-4 mm nagyságúakra feldarabolom,  egy picit megsózom, és a fagyasztóba tárolom. Mindig csak annyit veszek elő ami éppen kell.
Nem tudom elképzelni nélküle a konyhámat.




Megjegyzések

Népszerű receptek