Rizses húsgolyók bazsalikomos, oregánós paradicsom szószban, finom ebéd
Húsgolyók bazsalikomos, oregánós paradicsom szószban/téli étel ebédre
Amikor nincs itthon fehér paprika, vagy nincs itt a szezonja akkor megelégszem egy töltött paprikára hasonlító ízű, és elkészítési módú étellel, mint ez is. Igaz a kaliforniai paprika is megtenné, de egy kissé drágának találom. A paradicsomos ételek mindig is kedveltek voltak nálunk. Viszonylag olcsó és finom ételeket lehet a paradicsom konzervekből, sűrített paradicsomokból főzni. Kicsit ide lehet csalni a nyár ízeit. De mondom, csak kicsit. Nyári szezonban amikor a bazsalikom a kertben terem egészen más. De nem panaszkodom jól elvagyok téllel is. Minden évszaknak meg van a maga varázsa és ételféleségei. Bizony a tél az megköveteli, hogy több forró ételt fogyasszunk.
Hozzávalók : 2-3 adag
300 gr darált sertés hús
1/4 kalifornia paprika
1 db sárgarépa
500 ml passzírozott paradicsom
500 ml víz
1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma
1 e kanál zsír, vagy 3 ek olaj
1 db tojás
150 ml rizs
1 db tojás
2 tk só- 1 a húsba, 1 a paradicsomlébe
1/2 tk bazsalikom
1/1 tk bors
1/2 tk oregánó
2 tk cukor
Elkészítés:
1. A hagymákat a zsíron üvegesre dinsztelem. Beleöntöm a paradicsomot, és 500 ml vizet.
2. Amíg a paradicsomos lé felforr elkészítem a húsgolyókat.
A hús, tojás, rizs, fokhagyma, bors, só keverékéből golyókat formázok.
3. A megformázott golyókat egyenként beleejtem a forrásban lévő paradicsomos lébe. Vigyázni kell, hogy nagyon forrjon a levünk, mert különben szétesik a golyó. Amikor már látjuk, hogy a tojás összetartja, akkor lassú tűzön főzzük tovább.
4. Fél óra múlva belerakom a kaliforniai paprikát és a sárgarépát is amelyeket feldaraboltam előtte, valamint a cukrot.
4. Amikor megfőttek a gombócok akkor teszem bele az oreganót és a bazsalikomot amivel csak egy percig főzöm tovább.
És már kész is van.
Tálalás: Rozskenyérrel
Jó étvágyat !
Bon Apetit !
Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése