Őrölt mandulás-fahéjas kelt csiga-biga

Valahol láttam, hogy nem egészen laposra készítik a csigákat, hanem egy kicsit magasabbra hagyják. Ennek is meg van az előnye, hogy nem folyik ki belőle az olvadt cukor.
A másik pedig az, hogy nagyon jól mutat...
A tésztája élesztő vajas tészta.


Hozzávalók: 20 db 

300 gr fehér sima liszt
180 gr margarin
25 gr élesztő 6 ml tejben elkeverve
1 db egész tojás
3 ek cukor
1 csipetnyi só
3 ek tejföl
1/2 citrom reszelt héja
60 gr olvasztott vaj a tészta kenéséhez.

Töltelék:

100 gr darált mandula
2 tk őrölt fahéj
5 ek cukor
porcukor a hintéshez amihez kevés vaníliás cukrot teszünk


1. lépés: A lisztet a margarinnal eldolgozom a kezeimmel homogénné.
2. A többi szárazanyagot is hozzáadom. Összekeverem.
3. lépés: A liszt közepébe egy mélyedést készítek, abba teszem az összes nedves alapanyagokat.
4. lépés: Egy villa segítségével elkezdem körbe-körbe kevergetni addig amíg nem kezd összeállni a tészta.
5. lépés: Kiveszem egy nyújtódeszkára és véglegesen összegyúrom a tésztát.
6. lépés : Visszateszem a tálba, és egy frissen tartó fóliával letakarom, szoba hőmérsékleten kelesztem 40 percig.
7. Összekeverem a töltelék alap anyagokat is.


8. lépés: Amikor megkelt a tészta, akkor kiveszem a nyújtódeszkára
9. lépés: Egyenletesen elnyújtom, úgy 6-7 mm vékonyra.
10. lépés: A tésztát megkenem az olvasztott vajjal, nem sajnálom.
11. lépés: Rászórom a tölteléket, és a töltelék tetejére is szórok az olvasztott vajból.
12. lépés: A tésztát feltekerem, nem túl szorosra.
13. lépés: Éles késsel 3-4 cm magas darabokra vágom.
14. Egy tepsibe helyezem.
15. lépés: Félreteszem még fél órára ismét kelni. Letakartam.
16. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettem.
17. A megkelt csiga-bigákat beteszem a sütőbe, és 25-30 perc alatt készre sütöm.
18. Még melegen meghintem vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !


Megjegyzések

Népszerű receptek