Répa torta, Cardamomos cukros vajjal felöltöztetve
Répatorta, Cardamomos cukros vajjal felöltöztetve
Azt látom a hűtőben, hogy éppen sok a sárgarépa. Hát ezzel kell valamit kezdeni. Már úgy is régen sütöttem sárgarépa tortát, tehát itt a remek alkalom arra, hogy ismét bele vágjak.
Olyan igazi tavaszias idő van, és az ember kedve ilyenkor sokkal jobb. Egy macerásabb torta vagy sütemény elkészítése sem gond. De akkor most lássuk a hogy hogyan is készült el ?
Hozzávalók:
20 cm átmérőjű tortához
4 db tojás
6 ek cukor
8 púpozott ek liszt, ebből kettő vollkorn Tönkölyliszt
100 ml étolaj
1 csipetnyi só
350 gr nyers reszelt, majd pépesített sárgarépa
1 marék darabolt dió
1 marék darabolt mandula
1 marék darabolt mogyoró
1 ek mazsola
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 cs sütőpor
A vajas krémhez: 100 gr szoba hőmérsékletű vaj, 2 ek porcukor, 1 nagyon kevés rum aroma, egy kevés vanília aroma, 1/2 tk Cardamom, 1/2 tk őrölt fahéj
Díszítés: egész mandula szemek, fél dió szemek
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra felmelegítem.
1. A megmosott tojásokat ketté választom.
2. A fehérjét a csipetnyi sóval elkezdem mixelni, majd hozzáadom a 6 ek cukrot.
3. Amikor már kemény a tojás hab, akkor hozzáadom a tojás sárgákat is.
4. Hozzáadom a lisztet és a sütőport, szépen finoman elkeverem.
5. A magvakat, a citrom héjat és a fűszereket is hozzáadom, majd a legvégén a sárgarépát és az olajat amelyre ráöntöttem a citrom levét.
6. Egy közepes állagú tésztát kell kapjak.
7. Kibélelt torta formába teszem a sütőbe.
8. 15 percig 200 fokon sütöm, majd leveszem a hőfokot 170-180 fokra, és kb még 50 percig sütöm.
35 percnél sütéspróbát csinálok.
Tipp:
9. Sokáig fog kihűlni ezzel számolni kell.
10. Mivel vajjal fogom bekenni, ezért teljesen hidegnek kell lennie.
A vajas krémet elkészítem úgy, hogy a vajat a porcukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a Cardamom-t, és a fahéjat és az aromákat is.
A végén rákenem a kihűlt tortára, és feldíszítem.
Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetit !
Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése