Sajtgombóc/kasknödel fokhagymás mártással

Sajtgombóc/kasknödel


Ehhez az ételhez az adja az aktualitást, hogy a párom Dél-Tiroli származású, és ott ez a knödel/zsemlegombóc  nemzeti eledel.
Korábban nem sokszor készítettem, és nem így ahogy Dél-Tirolban,  Tirolban, vagy Ausztriában szokás.
Az igazság az, hogy többféle  kemény sajtból az igazi, de akkor sem lesz baj, ha csak egy-kétféle sajtunk van otthon.

Hozzávalók: 


1 db tojás
2-3 marék szárított kenyér
150 gr vegyes kemény sajt
1-2 kanál szárított hagyma
2 tk petrezselyem levél
1-3 kanál liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1-200 ml forró víz

A mártás:

A 2 evőkanál olajat felhevítem, belereszelem a 2 db fokhagyma gerezdet, egy tk lisztet. Aranysárgára megpirítom őket. Egy kevés őrölt piros paprikát is teszek bele. Felöntöm vízzel, hogy egy szószt kapjak. 
A végén sózom, borsozom, és tárkonyt is teszek bele egy keveset. A legvégén egy tk tejöllel ízesítem még.

Elkészítés/gombóc

A forró vízzel leöntöm a szárított kenyeret. Nem kell, hogy elázzon. 
Hozzáadom az összes  gombóc hozzávalókat. Kézzel jól összedolgozom. Vizes kézzel gombócokat formálok, és forró vízben kifőzöm. Amikor a víz tetejére feljönnek a gombócok akkor még tovább főzöm 5 percig és már kész is van.

Tálalás: pl. párolt lila káposztával is nagyon finom.





Jó étvágyat kívánok, Bon Apetit, Mahlzeit !













Megjegyzések

Népszerű receptek