Sajtgombóc/kasknödel fokhagymás mártással
Sajtgombóc/kasknödel
Ehhez az ételhez az adja az aktualitást, hogy a párom Dél-Tiroli származású, és ott ez a knödel/zsemlegombóc nemzeti eledel.
Korábban nem sokszor készítettem, és nem így ahogy Dél-Tirolban, Tirolban, vagy Ausztriában szokás.
Az igazság az, hogy többféle kemény sajtból az igazi, de akkor sem lesz baj, ha csak egy-kétféle sajtunk van otthon.
Hozzávalók:
1 db tojás
2-3 marék szárított kenyér
150 gr vegyes kemény sajt
1-2 kanál szárított hagyma
2 tk petrezselyem levél
1-3 kanál liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1-200 ml forró víz
A mártás:
A 2 evőkanál olajat felhevítem, belereszelem a 2 db fokhagyma gerezdet, egy tk lisztet. Aranysárgára megpirítom őket. Egy kevés őrölt piros paprikát is teszek bele. Felöntöm vízzel, hogy egy szószt kapjak.
A végén sózom, borsozom, és tárkonyt is teszek bele egy keveset. A legvégén egy tk tejöllel ízesítem még.
Elkészítés/gombóc
A forró vízzel leöntöm a szárított kenyeret. Nem kell, hogy elázzon.
Hozzáadom az összes gombóc hozzávalókat. Kézzel jól összedolgozom. Vizes kézzel gombócokat formálok, és forró vízben kifőzöm. Amikor a víz tetejére feljönnek a gombócok akkor még tovább főzöm 5 percig és már kész is van.
Tálalás: pl. párolt lila káposztával is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok, Bon Apetit, Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése