Húsvéti foszlós édes kalács
Az oldalon található receptek és fotók jogvédettek.
A recept sokszorosítása, vagy máshol történő üzleti célú felhasználása, csak a szerző beleegyezése esetén, és forrás megjelöléssel lehetséges.
Húsvéti édes foszlós kalácsa recept.
Hozzávalók:
750 g sima fehér liszt
1 tk só
50 g(4 ek cukor)
30 g friss élesztő
70 g vaj, vagy margarin
400 ml langyos tej
1 ek (50 g) tejföl
2 db egész tojás
Dagasztás:
Elkészítése:
1. lépés: Az anyagokat pontosan mérjük ki.
2. lépés: az élesztőt egy kevés tejjel és egy tk cukorral keverjük ki. Nem kell felfuttatni.
3. lépés: A tejbe keverjük bele az élesztős tejet, a tojásokat, a tejfölt, a cukrot, a sót.
4. lépés:A lisztet egy tálba helyezzük, tegyünk a közepén egy mélyedést és öntsük bele a nedves anyagokat.
5. lépés: mint egy karom a kezünkkel jobbra keverve keverjük össze az anyagokat addig amíg gyúrható tésztát nem kapunk.
6. lépés: lisztezzük meg azt a felületet, ahova kiborítjuk.
7. lépés: A lisztezett felületen gyúrjuk 5 percig legalább amíg nem lesz homogén állagú. Kicsit fényes felületű.
8. lépés: tegyük vissza a tálba és takarjuk le fóliával, és egy konyharuhával.
9. lépés: tegyük huzat mentes szoba hőmérsékletű 25-30 fokos helyre 45 percre megkelni. Közben készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral.
10. lépés: Amikor megkelt akkor borítsuk ki egy felületre.
11.lépés: osszuk a tésztát 3 részre, és sodorjuk ki olyan hosszúra amilyen hosszú a tepsi.
12. lépés: fonjuk be mint a hajat.
13. lépés: 1 tojást felverünk és egy kevés olajat teszünk bele. Ezzel a tojással kenjük be a tetejét a kész fonatnak. Majd szórjuk be amivel szeretnénk. Pl. cukor,mák,szezám mag. stb.
14. lépés: tegyük félre ismét, már nem kell letakarni 35 percre.
15. lépés: Előmelegített sütőbe 190 fokon kezdjük el sütni, majd figyelve csökkentjük a hőmérsékletet, ha nagyon gyorsan sülne.
Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahlzeit!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése