Magyaros marhapörkölt/ Ungarische Rindsgulasch

Magyaros marhapörkölt /Ungarische Rindsgulasch

Az igazi magyar marhapörkölt szerintem a marhalábszárból tud elkészülni. Jelen esetben nem kaptam marha lábszárat, így be kellett érnem a marha lapockával. Ennek a konzisztenciája nem olyan mint a marha lábszárból főtt pörkölté. Lehet, hogy marha gulyás levesnek jobb lett volna  a marha lapocka.  Érdekes módon ha Ausztriában vagy német országban járunk és ott kérünk egy marha pöröltet, akkor egy levesszerű ételt kapunk. Ami a maga nemében nem rossz. De az igazi magyar marhapörkölt az masszívan szaftos és ízletes. És nem olyan mint egy leves. A gulyásleves az egészen más. Párom Dél-Tiroli és egyszer már főztem neki egy igazi magyar marhalábszár pörköltet, és most ismét kérte, hogy főzzek neki hasonlóan finomat. A disznóhúsból készült igazi magyar gulyáslevest is nagyon szereti. Igaz, hogy  jelen pörkölt nem lett olyan szaftos mint egy marhalábszár pörkölt, de tökéletesen megfelelt, mert tarhonyával akartuk enni. Mivel több és hígabb szaftja lett mint kellene, ezért kiválóan illett a tarhonyához. Még attól is függ a pörkölt íze és szaftossága, hogy milyen idős volt a marha. Ha idősebb a marha akkor egy ízletesebb pörköltet tudunk főzni a húsából.





Hozzávalók : 2 adag

500 gr marha lapocka
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
2 késhegynyi köménymag
1 ek őrölt paprika
2 késhegynyi őrölt bors
1 ek sertészsír, vagy étolaj
1 db paradicsom
1 db paprika
víz

Elkészítése:

1. Az apróra vágott hagymákat a zsiradékon megdinsztelem.
2. A paradicsomot és a paprikát lereszelem.
3. Hozzáadom a húst és a fűszereket. Fehéredésig keverem.
4. Hozzáadom az őrölt paprikát is.
5. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húst.
6. Felforrás után lassú tűzön főzöm fedő alatt. Időt nem tudok mondani mert minden marha hús más.

Tipp: Én nagyon szeretem kuktában egy kicsit előfőzni, mert akkor gyorsabban elkészül. Kevesebb energia és sokkal puhább lesz a hús. A hagyma pedig nagyon szétfő.


Tálalás:



Jó étvágyat kívánok !
Bon Apetit !
Mahlzeit !









Megjegyzések

Népszerű receptek