Hogyan készül a Magyaros gombapörkölt ?
Hogyan készül a magyaros gombapörkölt ?
Manapság egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos hazai ízek, ahogy én látom a trendet.
De nem szabad elfelejtenem, hogy ezeken az ételeken nőttem fel és még sok sok generáció ezeken nőtt fel kis hazánkban. Sokan mondják, hogy a magyaros konyha nagyon finom, de nem igazán egészséges. Ezt el lehet szerintem mondani akkor pl, a német konyhára és az osztrákra is.
Véleményem szerint nem CSAK az a lényeg, hogy mit eszünk, hanem, hogy mennyit és mikor.
A téli ételeket nem igazán kedveljük nyáron, vagy tavasszal. Ez sem véletlen, hogy nyáron inkább a friss zöldséges fogásokat részesítjük előnyben. Télen a jó kis disznótoros és társai fogásokat kedveljük. Ezt a szervezet diktálja. Télen sokkal több zsírosabb ételre van szükségünk a hőháztartásunk miatt. Jobban el tudjuk viselni a hideget is. Igaz a gomba egy nagyon kevés kalóriát tartalmazó étel, és nagyon laktató is. Valamint ami még mellette szól, hogy az egyik legsokoldalúbb, és leggyorsabban elkészíthető meleg étel alapanyag. Persze nyersen salátákba is ideális. Sok esetben tartalmazhat sok antioxidánst, fehérjét.
Hozzávalók : 2 adag
250 gr champion gomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt piros paprika
1 ek sertészsír, vagy 2 ek olaj
bors, só, kevés chilli
kevés víz
Elkészítése :
1. A hagymákat a zsiradékon megdinsztelem üvegesre.
2. Félrehúzom a tűzről és beleteszem az őrölt piros paprikát.
3. Felöntöm vízzel kb 2dl-el, hogy a hagyma és a paprika megfőjön. Kb 10 perc
4. Beleteszem a feldarabolt gombát, és a fűszereket.
5. Csak a legvégén sózom meg.
Tipp: A gomba hamar megfő, nem kell sokáig főzni, és ezért kell a hagymát külön előfőzni. Ekkor kap egy kis szószos állagot a hagymától.
A piros paprikát nem szabad megsütni, mert keserű lesz
Tálalás:
Jó étvágyat kívánok !
Bo Apetit !
Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése