Vargánya gomba feldolgozása, tartósítása

Bio  vargánya gomba tartósítása...

Mi sem lehetne a legjobb, ha nem a saját gyűjtésből származó Vargánya gomba tartósítása télire. Sajnos hamarosan vége a gyűjtési lehetőségnek. Ha jó lesz az idő, ami annyit jelent, hogy párás kellemes őszi idő marad,  akkor esetleg még október végéig gyűjthető. Meglátjuk.....
A férjem Walter ezt a legértékesebb gombának tartja itt Ausztriában, bár nagyon sokféle gomba van. De mindegyik mellett elmegyünk, mert szerinte ez a gombák királya.  A főzés során tapasztalom, hogy mennyiféle ételhez adható...És mennyei az íze...
Bio Vargánya gomba

A vargánya gombát nem kell megmosni. A sérült részeket szépen kifaragjuk. A testét és a kalapját egy nedves szivaccsal, vagy törlőruhával szépen át törölgetjük.

Akkor nézzük  az általam alkalmazott tartósítási formákat.



A.,  A legegyszerűbb a lefagyasztása. Kockákra vágott gombákat egy neylon zacskóba ha lehetséges légmentesen lezárjuk, és azonnal a fagyasztóba helyezzük.
Tipp: Amikor elővesszük a gombát főzési célzattal, akkor nem kell teljesen kiengedni, hanem hideg vízben megmosni kicsit és már mehet is az ételhez.


B., Az olajban való tartósítás is egy járható út. A felkockázott, megtisztított gombát egy dunsztos üvegbe rakom, és hozzáadok egy gerezd fokhagymát, és kakukkfüvet 1 kis teáskanállal. Felöntöm napraforgó olajjal, hogy jól ellepje. Szorosan lezárom azonnal az üveg tetejét, jó szorosan és hűvös, sötét helyen tárolom.


C., A szárítás az általam még alkalmazott tartósítási módszer. A gombákat kb 5 mm vastagságúra szeletelem, és egyenként egy napos helyen lévő asztalra, egy előre leterített sütőpapírra szépen elrendezem, szorosan egymás mellé.Többször meg kell forgatni, hogy mind két fele jól száradjon. 
1-3 nap alatt megszárad. Ha megszáradt, akkor egy jól zárható üvegbe kell helyezni. De le lehet darálni, és akkor mint egy por alakban bármilyen ételhez adható szinte.


Kellemes kísérletezést kívánok !
A gomba tisztítása:
Két nagyon szép kifejlett példány látható.







Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű receptek