Vargánya gomba feldolgozása, tartósítása
Bio vargánya gomba tartósítása...
Mi sem lehetne a legjobb, ha nem a saját gyűjtésből származó Vargánya gomba tartósítása télire. Sajnos hamarosan vége a gyűjtési lehetőségnek. Ha jó lesz az idő, ami annyit jelent, hogy párás kellemes őszi idő marad, akkor esetleg még október végéig gyűjthető. Meglátjuk.....
A férjem Walter ezt a legértékesebb gombának tartja itt Ausztriában, bár nagyon sokféle gomba van. De mindegyik mellett elmegyünk, mert szerinte ez a gombák királya. A főzés során tapasztalom, hogy mennyiféle ételhez adható...És mennyei az íze...
Bio Vargánya gomba |
A vargánya gombát nem kell megmosni. A sérült részeket szépen kifaragjuk. A testét és a kalapját egy nedves szivaccsal, vagy törlőruhával szépen át törölgetjük.
Akkor nézzük az általam alkalmazott tartósítási formákat.
A., A legegyszerűbb a lefagyasztása. Kockákra vágott gombákat egy neylon zacskóba ha lehetséges légmentesen lezárjuk, és azonnal a fagyasztóba helyezzük.
Tipp: Amikor elővesszük a gombát főzési célzattal, akkor nem kell teljesen kiengedni, hanem hideg vízben megmosni kicsit és már mehet is az ételhez.
B., Az olajban való tartósítás is egy járható út. A felkockázott, megtisztított gombát egy dunsztos üvegbe rakom, és hozzáadok egy gerezd fokhagymát, és kakukkfüvet 1 kis teáskanállal. Felöntöm napraforgó olajjal, hogy jól ellepje. Szorosan lezárom azonnal az üveg tetejét, jó szorosan és hűvös, sötét helyen tárolom.
C., A szárítás az általam még alkalmazott tartósítási módszer. A gombákat kb 5 mm vastagságúra szeletelem, és egyenként egy napos helyen lévő asztalra, egy előre leterített sütőpapírra szépen elrendezem, szorosan egymás mellé.Többször meg kell forgatni, hogy mind két fele jól száradjon.
1-3 nap alatt megszárad. Ha megszáradt, akkor egy jól zárható üvegbe kell helyezni. De le lehet darálni, és akkor mint egy por alakban bármilyen ételhez adható szinte.
Kellemes kísérletezést kívánok !
A gomba tisztítása:
Két nagyon szép kifejlett példány látható.
A szárításhoz szeletel vastagság nem kb 50 mm ,hanem kb 5 mm legyen ugye? Bocsi
VálaszTörlésIgen köszi, elírás, 5 mm.
Törlés