Paradicsomos húsgombóc recept
Paradicsomos Húsgombóc készítése nem kíván nagy gyakorlatot. Bárki elkészítheti akinek van egy kis kedve a főzéshez. Nagyon laktató, és finom, egészséges meleg étel.
Hozzávalók: 3 főre
- 500 g darált sertés hús.
- 2 marék gömbölyű szemű rizs.
- 1 db vöröshagyma, és 2 gerezd fokhagyma, kevés egész köménymag 3 evő kanál étolajon megpirítva.
1 liter paradicsomlé,500 ml víz és 3 evő kanál sűrített paradicsom.
- 1/2 tk szárított bazsalikom.
1/2 tk szárított oregánó.
3 teás kanál cukor.
1 tk só a húshoz és 2 tk só a léhez
2 teás kanál piros paprika por.
1 egész tojás
Összeállítása a hús gombócoknak.
1.) A paradicsom levet, és a sűrített paradicsomot felteszem főni, egy kis fej egész vöröshagymával.
Tipp: Erre azért van szükség, hogy mire a gombócok megformázásával végzek addigra a lé forró legyen.
2.). A húst, a tojást, a sót, a megpirított hagymákat, köménymagot, a piros paprikát, a rizst, az oregánót, a bazsalikomot egy keverő tálba jól összegyúrom.
3.) Arányos nagyságú 4-5 cm átmérőjű gombócokat formázok. Ebből az adagból 12 db lesz.
4.) Amikor felforrt a paradicsomlé, akkor egyenként óvatosan (nem gyorsan) belerakom a gombócokat.
5.) Amikor a gombócok a paradicsomos lében
ismét forrnak, akkor olyan fokozatra veszem a tűzhelyt, hogy azért forrjon az étel, de ne főjön nagyon gyorsan.
6.) A paradicsomos lét is megkóstolom, ízesítem sóval, és cukorral és teszek bele egy kevés oregánót, és bazsalikomot is.
7.) A paradicsomos lének annyinak kell lennie, hogy a gombócokat ellepje.
8. ) Főzöm 1,5 órán át. Megkóstolom.
Ha megfőtt a rizs, akkor a hús is kész van.
9.) Végezetül behabarom, besűrítem a paradicsomos levet egy kanál liszt és kevés víz keverékével.
10.) Besűrítés után még főzöm úgy 5 percig, hogy a habarás is megfőjön, és megkapja a kellő szószos állagot.
Jó étvágyat!
Buon Apetito
Mahlzeit!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése