Kijevi töltött csirkemell recept
A kijevi csirke mell nem sűrűn kerül az asztalra, hanem inkább ünnepek táján, vagy születésnapra.
Azt gondolom, hogy egy eléggé macerás, és nagy odafigyelést igénylő étel, ezért kerül a rohanó hétköznapokban ritkábban az asztalra. De attól függetlenül megéri a fáradságot az eredmény.
Finom, laktató és mutatós étel a kijevi csirke mell.
Hozzávalók: ahány fő lesz annyi fél csirke mellel lehet számolni.
Tipp: A csirke mell ne legyen túl nagy. Inkább kicsi, vagy közepes nagyságú. Mivel elég nehezen sül át ezért inkább kisebb csirke mellett válasszunk. Figyelem! A csirkehús nem megfelelő átsütése akár a coli baktériumokkal való fertőzéssel járhat!!!
Hozzávalók :
4 db fél csirke mellhez: 200 g puha vaj,1 evőkanál tárkony, 1/2 teáskanál kakukkfű, késhegynyi fekete bors,késhegynyi őrölt szerecsendió, és ugyanennyi őrölt kömény, 2 tk só, 1 evőkanál, (ha lehet) friss petrezselyem keveréke.
A vajas keverék elkészítése:
A puha vajat össze keverem a fűszerekkel, és a sóval petrezselyemmel, és amíg a csirke melleket kiterítem addig beteszem a fagyasztóba.(pár percre)Tipp: erre azért van szükség, hogy a sütés folyamán ne folyjon ki a fűszeres vaj a húsból.
A panírozáshoz,100 g liszt, 3 tojás, 200 g zsemlemorzsa, és 1 liter étolaj a kisütéshez.
Segédeszköz: 10-12 db fogpiszkáló a hús rögzítéséhez.
Elkészítése:
1. ) A csirke mellet ki kell teríteni olyan nagyra amilyenre csak lehetséges.
2.) Picit meg lehet kloffolni, de tenyérrel elegendő kissé megnyomkodni, hogy egyenletes legyen.
3.) A már előzőleg lehűtött fűszeres vajat kézzel hurka alakúra formáztam.
4.) Belehelyeztem a hús közepébe, és feltekertem a húst mint a töltött káposztát. Tipp: Azért tettem keresztbe a vajat, mert így jut mindenhova, és még is gombóccá alakul a feltekerés után. Fogpiszkálóval rögzítettem a nyitott végeket. Biztosítva azt, hogy a vaj semmiképpen ne tudjon kifolyni a sütés közben.
5.) A szokásos módon bepaníroztam a fűszeres vajjal megtöltött csirke mellet.
6.) Forró olajba ejtettem, majd az első 5 percben fedővel letakartam a húst.
A lenti videó látható a sütés intenzitása.
Nagyon fontos, hogy 5 perc után vegyük le fokozatosan a lángot, mert nem fog átsülni a hús, de a panír meg fog égni.
Van aki azt állítja 10 perc alatt kész. Véleményem szerint ez nem igaz.
Több idő kell, lassabb tűz mellett 18-20 perc.
Mottó: Két egyforma lélek, szív és kéz nincs....
Tálalhatjuk bármilyen körettel, vagy csak salátával.
Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahlzeit!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése