Falusi paprikás-hagymás-zsíros gombóc, nagyon finom

Ez a recept még nagymamámtól van. A régi idősek konyhájában nagyon sokszor előfordult a valódi szegénység idején. Mondhatjuk azt is, hogy a szegények eledele volt valamikor. Attól független egy nagyon finom, és laktató étel. Uborka salátával, vagy káposzta salátával igazi íz bomba. Elkészíteni nagyon egyszerű, és gyorsan meg van. 




Először a hagymás alapot készítsük el: 
Így:

- 1 közepes nagyságú vöröshagymát feldarabolunk és egy gerezd fokhagymát
- 4 Evő kanál olajon megdinszteljük, hozzáadunk 1/2 tk egész köménymagot. Utána a piros édes paprika port, úgy 2 teás kanállal. A paprika beletevése után azonnal öntsük fel 200 m vízzel. Fűszerezzük, sóval, borssal, metélőhagymával, és petrezselyemmel, valamint tárkonnyal. Jó "három ujjnyi csipet" kell minden fűszerből. Főzzük fedő alatt, és ellenőrizzük időnként, hogy megfelelő mennyiségű folyadék legyen a hagymán. 
Tipp: ha kevés akkor le fog égni, ha sok akkor az már leves. Inkább kisebb adagokban  adjuk hozzá az elpárolgott víz pótló  mennyiséget. A lényeg, hogy szaftosnak kell lenni a hagymás-paprikás mártásnak.






Hozzávalók a gombócokhoz:

- 5 db meghámozott, egészbe megfőzött burgonya
- 1 tk só
- 7-8 púpos evő kanál sima fehér liszt
- 1 db egész tojás

Elkészítése a gombócoknak: 
1. lépés: a burgonyát kihűlt állapotában villával szétnyomkodjuk.
2. lépés: egy keverő tálba tesszük és hozzá adjuk először a tojást és a sót. homogénné keverjük.
3. lépés: A lisztet is hozzáadjuk kanalanként, először kanállal keverjük, majd ha már nehézkessé válik a keverése akkor kézzel összeállítjuk, egy gombócot formálunk belőle. Nem kell, hogy ragadós tészta legyen, de nem is kell, hogy kemény legyen. 
4. lépés: Feltesszük a vizet a gombóc főzéséhez.
5. lépés: a tésztánkat kézzel elnyomkodjuk, egy meglisztezett felületen, és pizza vágóval 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. Majd a csíkokat ismét 2 cm széles kockákra daraboljuk. A kis kockákat kézzel kis gombócokká formáljuk, majd egy lisztezett felületre tesszük. Amikor felforrt a víz, akkor beletesszük az összes gombócot, és kb 10 percig főzzük. Amikor feljöttek  a  víz tetejére a gombócok akkor kész van.
6. lépés: A már elkészült hagymás alapra csak egyszerűen átmerjük a főzőedényből a gombócokat a hagymára. Pár percig összeforraljuk, és már kész is. van.
Tálaljuk salátával és tejföllel. 

Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahlzetit!




Megjegyzések

  1. Kar, hogy a leiras felet elfoglalja masik ket kep.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamit manipuláltam rajta, de nem tudom, hogy jó lett -e

      Törlés
  2. Mire tetszik gondolni pontosan? Üdv: Ági

    VálaszTörlés
  3. a képek rosszul vannak szerkesztve az oldalon, és eltakarják a szöveget

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű receptek