Zöld Mungó bab DAHL

A mungó bab egy nagyon egészséges, kevés kalóriát tartalmazó babféle . Nagyon alkalmas levesek, egy tál ételek, mártogatósok, saláták, csírák, vagy akár  a most általam elkészített DAHL elkészítéséhez. 
Nagyon laktató étel. Íze kissé a lencse és a sárgaborsó közé sorolható. Nem okoz puffadást.


Mivel alacsony glikémiás indexű táplálék ezért akár cukor betegek is fogyasztatják. Kérem betegsége esetén konzultáljon előbb orvosával.

Ezenkívül csökkenti a triglicerid szintet,  valamint a mungó bab  gazdag magnéziumban.

Hozzávalók: 4-5 adag

- 500 g Zöld mungó bab
-  1 nagy fej vöröshagyma összevágva kis darabokra
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 3 cm megtisztított friss gyömbér nagyon apró kockákra feldarabolva
- 100 ml olíva olaj és 3 ek étolaj 
- 2 tk só
- 1 evő kanál Curry por
- 1/2 evő kanál szárított lestyán levél
1/2 teás kanál édes kömény por
- 1/2 teás kanál őrölt bors
- 1 csokor friss petrezselyem apróra darabolva
- 1 db nagy meghámozott paradicsom apróra vágva
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- Annyi víz, hogy mindig ellepje. Egy liter bizonyosan kell hozzá. 
Tipp: Van olyan recept ahol azt ajánlják, hogy tegyük előtte hideg vízbe. 
De.... én nem teszem, mert nem tartottam szükségesnek. Annyit tegyünk, hogy egyszer forraljuk fel és öntsük le az első levét.


Elkészítése: 
1.) Az étolajon és olíva olajon  a hagymákat és a gyömbért és az édesköményt  kissé  megpirítottam. Majd hozzáadtam a lestyánt, borsot, curryt, sót.
2.) Hozzáadtam a már egyszer leforrázott mungó babot. 
3.) Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.
4.) A petrezselyem levelet, és a paradicsomot akkor adom hozzá amikor már félig megfőtt a bab.  Hozzáadom a késhegynyi fahéjat is.

Tipp: A keveréket lassan főzöm, ügyelve és figyelve arra, hogy  mindig megfelelő módon pótoljam a bab által felszívott víz mennyiséget.  Nagyon sok vizet felszív főzés közben. 
Amikor már félig megfőtt a bab, a petrezselymet és paradicsomot is hozzáadom, és azzal készre főzöm. Behabarni nem kell, mert nagyon jó állagot kap mire megfő.Megjegyzés: Nem a legszebb küllemű ételek egyike, de megéri, mert nagyon-nagyon finom és tápláló. Főzési ideje minimum 1 óra hossza. De kóstoljuk meg többször. :-)
Tálaljuk pitával, vagy friss ropogós kenyérrel. 

Jó étvágyat!
Buon Aptito!
Mahlzeit!

Megjegyzések

Népszerű receptek