Égetett tészta kehely tejszínes ribizlizselével, isteni
Az égetett tészta egy nagyon sokoldalúan felhasználható alap tészta. Ez az alapja a képviselő fánknak is de most más fajta tölteléket kap. Még pedig egy ribizli és tejszín, vaníliás cukor keverékéből álló finomságot.
1.) Az égetett tészta hozzávalói és elkészítése
- 200 g sima fehér liszt
210 ml víz
-75 g margarin
- 1 csipetnyi só
- 3 teás kanál cukor
- 5 db egész tojás
az elkészült égetett tészta |
Elkészítése:
- A vizet a sót, a cukrot és a margarint felteszem a tűzre felforrni.
- A lisztet a forró vízbe öntöm állandó keverés mellett
- Addig keverem, főzöm, amíg a tészta egy sistergő, égetett tészta hangot nem ad. Nem több 5 percnél.
- Átteszem abba a tálba langyosra hűlni, majd amiben a tojásokat szeretném hozzájuk keverni, ha már langyos az égetett tésztánk.
- Most már a sütőt 190 fokra felmelegítettem, és két dl vizet egy kis lábasba a sütő aljába tettem.
- Amikor langyosra hűlt a tészta, akkor egyenként egy kézi mixerrel hozzá keverem az 5 darab tojást, addig amíg egy fényes felületet nem fog kapni.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozom a tojásos tésztát két evő kanál segítségével. Meg fognak nőni, ezért hagytam egy pár cm-t a halmok között.
- Beteszem a sütőbe, és 20 percig sütöm 190 fokon, majd még 10 percig 160 fokon. Tipp: A sütőt nem nyitom ki mert akkor összeesik a tészta.
- Addig folytatom a sütést amíg el nem fogy a tojásos masszám.
- Amikor szépen feljött az égetett tészta alap, és megsült, akkor amikor kiveszem a sütőből azonnal, még melegen a tetejét levágom, hogy ne essen össze a forma.
A ribizlis töltelék elkészítése:(jelen esetben fagyasztott ribizliből)
- 400 ml tejszínt 3 csomag vaníliás cukorral felverjük.
200 g ribizlit felteszünk főni egy csepp vízzel, és 3 teás kanál cukorral, majd 2 teás kanál kukorica keményítővel sűrűre habarjuk.
Félretesszük hűlni.
Tálalás:
Amikor kihűlt a tésztánk és a ribizli zselé is, akkor a tejszínt és a zselét összekeverem óvatosan. Ettől kap egy szép szint, és az ízvilága fenséges lesz.
Megtöltöm az égetett tésztákat, és a tetejét megszórom kevés porcukorral.
Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahzeit!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése