Merendezeit....

Csak úgy, egészséges ételek falatozása, különlegesebb éhség nélkül, csupán az ízekért, és hasznos anyagokért, úgy mint vitaminok, és  ásványi agyagokért...


A paradicsomban szinte majdnem mindenféle Vitamin megtalálható, és sokféle ásványi anyag. A legjobb az otthon termesztett, ami garantálja a bio létét. Kalória tartalma csekély, 100 gr-ban 18 kcal (74 KJ). Magas víz tartalmú zöldség. Sokrétű felhasználhatósága a konyha elengedhetetlen része. 
Aki nem allergiás a paradicsomra annyit ehet amennyit csak szeretne biztosan nem fog elhízni tőle. Érdemes meghámozni. Eljárás: lobogó vízbe ejtsük bele egy pillanatra szűrő segítségével, és egyszerűen húzzuk hámozzuk le a bőrt róla. A paradicsomban jelentős mennyiségben található C Vitamin ami miatt érdemes nyersen fogyasztani akinek a gyomra bírja.  Nem csak tápláló étel, hanem mint egy gyógynövény is szerepet kaphat az étrendben. Gyulladások és gombásodás esetén is hasznos lehet. Az ételeknek csodás íz élményt biztosít.


A Petrezselyem levél: Sokkal több mint egy fűszer növény E vitamint, ásványi sókat tartalmaz, és nagyon finom ízt ad az ételeknek, akár nyersen, akár főzve. Fogyasztása különösen fontos a téli időszakban. Gyógyhatása, hogy tisztítja a vesét, és erősíti a gyomrot, hatásos emésztési problémák esetében. Gazdag Flavonoidokban, emiatt a gyulladásos esetekben is előnyös lehet. K Vitamint is tartalmaz. A májat méregteleníti. Gyorsulhat a tápanyagok lebontása, emiatt is méregtelenítő hatással bír. 
 A bél flóra egyensúlyát is fenntarthatja. Víz hajtó hatású, és  a szívet erősíti. A húgy utakra is jótékonyan hat. Antioxidáns. 


A fokhagyma: A népi gyógyászat egyik réges- régen felfedezett szere. Mind amellet, hogy jelenleg is próbálják igazolni hatását. Megelőzi a vérlemezkék összetapadását, amiatt lehet jelentősége a szív-és ér rendszeri betegségek megelőzésében. Igen, lehetséges, hogy amit anyáink év ezredek óta megfigyeltek és használtak a mai gyógyszer lobbi megpróbálja egy kissé kifordítani. Nem is folytatom... Egyet tudok: hogy én bármikor szívesen fogyasztom a fokhagymát mindegy, hogy mit lobbiznak ki a hatásáról. 
Itt egy kedvenc receptem amit szívesen eszem akár minden reggel.
 Tipp: A fokhagyma kellemetlen utóízét és illatát ellentételezhetjük egy-két db egész szegfűszeg elrágcsálásával, vagy petrezselyem rágcsálással. Ja és persze fog mosással... :-)
Akkor itt lesz a fokhagymás recept
1 gerezd reszelt fokhagyma, 1-1 ek olíva olaj, csipetnyi só és bors, és 2 szelet pirítós toast kenyér.
Az olajat és a többi hozzávalót összekeverem, majd a meleg kenyeret csak úgy beletunkolom... isteni finom, és egészséges. Finom, gyors reggeli...


Lágy Camembert sajt. Zsír tartalma 45-50 %.
Fehér nemes penész borítja, de nagyon finom....
Tipp:  Finomabb, ha fogyasztás előtt kint tároljuk szoba hőmérsékleten. 

Megjegyzések

Népszerű receptek