Rakott karfiol tejszínes csirkemellel kurkumával


A karfiol az a zöldségünk amit egész évben tudunk vásárolni. Nagyon kevés kalória tartalma és egészséges volta miatt szívesen használom mint konyhai alapanyagot. Kevés kalóriája ellenére nagyon nagy a tápanyag tartalma, 100 g (25 kcal, 103 KJ). Nagyon jó B9 Vitamin (Folsav forrás, Kálium 300 mg). Továbbra is a "rakottas" módszerrel készítettem. 


Hozzávalók: 3 főre

- 1 fej kisebb rózsáira szedett karfiol olajos, sós, fokhagymás vízben félig megfőzve. 
- 300 gr apróra  felkockázott csirke mell.
- 1 tk kurkumapor
- Só, bors, kakukkfű, 1 db  reszelt fokhagyma gerezd.
- 200 ml főzőtejszín.
- 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma.
- 3 ek étolaj.
- 3-4  marék pánt tészta megfőzve sós, olajos vízben.
- zsemlemorzsa az edény aljára.
- petrezselyem levél 1/2 tk.


Elkészítése:

1. A csirke hús elkészítése, mint egy öntet fog szolgálni a "rakottashoz".

Tehát:

 a.) a fej vöröshagymás felkockáztam, a reszelt fokhagymát is megfonnyasztom a 3 ek étolajon.
 b.) a felkockázott húst ráhelyezem és fehéredésig keverem. 
c.) Amikor már engedett a hús egy kis levet, akkor még fedő alatt főzöm, és hozzáadom a fűszereket(só, bors, kakukkfű, petrezselyem levél, kurkuma).
 d.) Amikor a hús már félig puha, akkor felöntöm a tejszínnel, és azzal együtt készre főzöm. Tipp: A csirkehúsnak nem kell nagyon sok idő a főzéshez. Nem érdemes kiszárítani. :-)
 e.) Ellenőrzöm a sósságot, és a fűszerezettséget.

Megjegyzés: Mindenkinek más a szája íze, kinek sósabb, kinek kevésbé fűszeres.... Egyénileg kontrollálhatjuk.... :-) 


2. Ekkorra már a tészta megfőtt  az olajos sós vízben.
3. Az edény alját kikenem olajjal.
4. Ráöntöm a megfőtt,lecsepegtetett, kissé olajos tésztát.
5. Rákanalazom  a húsos szósz felét.
6. Jöhet a karfiol, szépen egyenletesen ráhelyezve a tetejére.
7. Ismét a maradék húsos szósszal betakarom.
8. Tetejére reszelt sajtot szórok. 
9. Előmelegített sütőben 200 fokon, alul felül 25 perc alatt készre sütöm. 

Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahlzeit!



Megjegyzések

Népszerű receptek