Cukormentes, kalóriaszegény arany galuska

Cukor mentes, kalória szegény "arany galuska"  Ungarische Spezialitatät.


Legjobb tudomásom szerint az arany galuska is egy magyar édesség különlegesség.  A tésztája élesztős, és a darált dió ad neki egy nagyon finom kellemes aromát. Tálalása pedig madártejjel, vagy vanília sodóval illik. 
A recept amit itt most bemutatok, egy elég nagy adag, tehát akár vendég váró süteményként, vagy pedig több tagú család számára is elegendő. Én le szoktam frissen fagyasztani, és mindig annyit veszek elő a fagyasztóból, ami éppen el fog fogyni.


Hozzávalók: nagy adag
- 600 g fehér sima liszt
- 30 g friss élesztő/1 Tk cukor/100 ml langyos tej
- 2 Púpos  Evő kanál nyírfa cukor
- 1 Evő kanál szorbit
- 3 egész tojás elkeverve 200 ml tejben 
- 4 evő kanál étolaj
- 1 Tk vanília aroma

Diós cukros "máz":

- 170 g darált dió, 1 Tk fahéj
- 80 g olvasztott margarin
- 2 Evő kanál szorbit
- 2 Evő kanál nyírfa cukor


Elkészítése:
1. A tészta hozzávalókat összeállítjuk. (az élesztőt felfuttatjuk 100 ml tejben egy kis kanál cukorral)
2. A lisztet a cukorral összekeverem.
3. A liszt közepébe öntöm a nedves alapanyagokat.
4. A közepéről kiindulva elkezdem keverni, és teljesen addig keverem amíg össze nem áll a tészta.
Tipp: egy laza, kissé ragadós tésztát kell kapjunk. Érdemes fa kanállal dolgozni rajta. Amikor a tészta a kétszeresét eléri, akkor már nem fog ragadni.
5. A tésztát benne hagyom a keverő tálba, és letakarva 40 percre, huzat mentes helyre teszem.
6. Közben a diót és a cukrot, fahéjat  összeverem.
7. A margarint is megolvasztom, de csak annyira, hogy ecsettel tudjak vele dolgozni majd. 
8. Az edény alját margarinnal megkenem, és egy kevés zsemle morzsával megszórom.
Tipp: így biztosak lehetünk abban, hogy nem fog odaégni az alja.

Összeállítása:

1. Amikor a tészta megkelt akkor  gyúró deszkára halmozom, de nem nyújtom ki, csak egy picit eligazítom. 
2. Egy 4 -5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrom a tésztát egyenként.
3. Egy kiszúrás, utána minden oldalát ecsettel megkenem margarinnal, és beleforgatom a cukros dióba.
4. Egymás mellé teszem közvetlen a sütő edénybe, addig amíg el nem fogy a tészta. 
5. A tetejét meglocsolom még egy pici margarinnal.
6. Hagyom 20-25 percig ismét pihenni letakart állapotban.
7. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig alsó felső fokozaton megsütöm.


Jó étvágyat!
Mahlzeit!
Bon Apetito!













Megjegyzések

Népszerű receptek