Házi rozskenyér vidéki módra

Házi rozskenyér vidéki módra.
 A férjem Walter már annyira megszokta, hogy itthon sütöm a kenyeret, hogy el sem tudja képzelni, hogy vegyünk kenyeret. Ez számomra nagyon inspiráló, és egyben megnyugtató, mert bőven kiélhetem a háziasszonyi sütő-főző képességeimet. Ezek a napi gyakorlások teszik az ember lányát a konyhában igazán magabiztossá.
Tulajdonképpen nincs egyforma kaptafás kenyerem amit sütök. Mert vagy az egyik liszt nincs itthon vagy a másik. Meg igazából nálam ez hangulat kérdése is. De bármilyen jellegű  próbálkozásom kenyér vonatkozásában  99 %-ban sikerrel jár. :-) Magyarként nagyon el tudtam fogadni, a Tiroli, Dél-Tiroli kenyér evési szokásokat. Mi nem eszünk szinte egyáltalán fehér kenyeret. Valahogy a barna az finomabb. Fehér lisztből inkább kalácsokat készítek és mást.


Hozzávalók: 
A kovászhoz előző este:
10 gr firss élesztő 
100 ml víz 
3 ek fehér liszt
kevés só

Többi hozzávaló: 
500 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr Tönköny liszt (sima)
100 gr sima fehér búza liszt
450 ml víz
6 ml étolaj
4 tk só
4 púpos tk egész köménymag


Elkészítése:
- Kovász hozzávalóit előző este összeverem. Hagyom egész éjjel (nem hűtőben) letakarva reggelig érni abban a tálban amiben tervezem a dagasztást.
- A száraz alapanyagokat és a maradék élesztőt amit összekevertem a vízben és az olajat is hozzáadom.
- Dagasztógéppel, először lassan 1-2 percig az óvatosság miatt, majd amikor már nem kell attól tartani, hogy kijön a tálból a liszt 5 percig gyorsan, majd a 9 percig lassan, közepes fokozaton dagasztom. Erre az időre már nem szabad, hogy ragadjon a tészta.
- A dagasztott tésztát meglisztezem(sima fehér liszt), és letakarom egy frissen tartó fóliával, úgy 30-35 percre.
- Ekkor egy deszkán kissé átdolgozom.
-Megformázom, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem.
- Tetejét megszórom liszttel (sima fehér liszt).
- Majd ismét letakarom a fóliával 30 percre, és amikor már szépen ismét megkelt, akkor a 235 fokra előmelegített sütőbe 50 perc alatt készre sütöm.
Tipp: A sütő ajtaját nem szabad kinyitni.
- Amikor kész a kenyér, akkor letakarom egy konyharuhával és egy kicsit bespriccelem vízzel, hogy akkor a héja nem marad nagyon kemény.
- Egy rácson hagyom kihűlni letakarva. 


Jó étvágyat !
Mahlzeit!
Bon Apetito !


Megjegyzések

Népszerű receptek