Szép Mákos Rácsos Linzer
Amiért ezt a mákos linzert így készítem el, annak az az oka, hogy így sokkal szebb.
Hozzávalók :
a tésztához:
(Egy normál méretű gáz vagy elektromos sütőhöz való tepsihez)
- 450 gr finom liszt
- 250 gr margarin, vagy kókusz zsir
- 3 evőkanál cukor
- 1/2 sütőpor
- 3 tojás sárgája
- 1/2 citrom leve
- 1-2 kanál tejföl az összegyúráshoz
A mák töltelék:
- 400 gr darált mák
- 300 gr cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 3 tojás fehérje és egy csipet só
- 400 ml tej
- fél citrom leve, és az egész citrom reszelt héja
- 50 gr mazsola
- 2 cs. vaniliás cukor
Ha nincs túl sok időm, akkor két lap közé helyezem a mákot.
Tehát akkor jöjjön a szép linzer leirása: :-)
Hozzávalók :
a tésztához:
(Egy normál méretű gáz vagy elektromos sütőhöz való tepsihez)
- 450 gr finom liszt
- 250 gr margarin, vagy kókusz zsir
- 3 evőkanál cukor
- 1/2 sütőpor
- 3 tojás sárgája
- 1/2 citrom leve
- 1-2 kanál tejföl az összegyúráshoz
A mák töltelék:
- 400 gr darált mák
- 300 gr cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 3 tojás fehérje és egy csipet só
- 400 ml tej
- fél citrom leve, és az egész citrom reszelt héja
- 50 gr mazsola
- 2 cs. vaniliás cukor
Elkészitése :
1. lépés :
A lisztet egy keverőtálba szitálom, hozzáadom a sütőport,sót, elkeverem, majd margarint, vagy kókusz zsírt, és elmorzsolom a két kezem között.
A kókusz zsír elég kemény, ezért érdemes kissé szobahőmérsékleten tartani előtte.
Hozzáadom a három tojás sárgáját, a fél citrom levét. A tejfölt fokozatosan adagolom. Nem szabad túl kemény tésztát kapnunk és nagyon lágyat sem, mert akkor nem tudjuk kinyújtani. Tehát összegyúrtuk a tésztát.Nem szabad sokáig dolgozni vele.
Én nem szoktam hűtőbe tenni. Amíg elkészítem a tölteléket addig letakarva hagyom, és félreteszem.
A mák töltelék elkészítése:
A 4 dl tejben megfőzöm a mákot a 300 gr cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral. Persze attól függ,, hogy mennyi tej kell, hogy házi mákot, vagy bolti mákot használok.Nem kell, hogy nagyon híg legyen, de ha túl száraz az sem jó. Krémszerű állagúnak kell lennie.
Nem sokáig kell főzni, csak addig amíg egy pár percig nem bugyog.
Hagyom hűlni. Amikor már langyos, vagy nem forró, akkor belekeverem a fahéjat, a mazsolát és a fél citrom levét.
3. lépés:
Most visszatérek a tészta elkészítéséhez.
Elfelezem a tésztát. Az egyik felét kinyújtom, kb 5 mm vastagságúra. A tepsibe teszek egy sütő papírt, és rágurítom a tésztát. Amikor ez kész van a tészta másik felét kb 1 cm vastag lapokra felvágom, és kis hengereket készítek belőlük.
&
&
Körülbelül 20 db cca. 1 cm átmérőjű kis hengerek, amiknek a hosszát tetszés szerint lehet alakítani.
Most ismét visszatérek a mák töltelékhez.
Erre az időre már biztosan langyos lett a töltelék. Most felverem a három tojás fehérjét egy csipet sóval. Nem kell hozzá cukor. Amikor már kemény a hab, akkor szép lassan hozzá adagolom a mák töltelékhez. Vigyázva hogy ne törjem össze a tojás fehérjét. Igyekszem viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a tojás ne essen össze.
Ha ez kész van , akkor a mák tölteléket ráhelyezem a már előzőleg elkészített tészta alapra. Szép egyenletesen elosztom. Azután, hogy ez meg van elkezdem az előre elkészített kis hengereket középről kiindulva cca 3 -4 cm távolságra a töltelék tetejére tenni, addig amíg el nem fogy. A fotón jól látszik, hogy hogyan lehet vele játszani.
A tetejét bekenem tejföllel, (vagy aki akarja tojás sárgájával), és megszórom szezámmaggal.
Előmelegitett sütőben 160-170 fokon szépre sütöm. cca 30 perc alatt kész van. Fel fog jönni a mák töltelék a tojás miatt.
Jó étvágyat ! Bon Apetit, Mahlzeit!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése