Datolyaszilvás és datolyás túró torta
Datolyaszilvás és datolyás túró torta
Egyik kedvenc téli gyümölcsöm a datolya szilva. A másik kedvenc ételem a túró.
Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha kipróbálnám e kettő ízhatás miként hozza ki egymásból a maximumot ?
És akkor uccu neki alul látható amit sikerült kihoznom belőle.
A datolya szilva :
Ez a különleges gyümölcs nem drága, és nagyon kevés kalóriát tartalmaz. 100 gr 70 kalória. Jelentős A, C,P, B1, B2 , E vitamin forrás. Mikroelemek közöl Kálium, magnézium, és jód, kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben mangán, réz.
Nagy rost és Pektin tartalma van.
Gyógyhatásai: Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas várnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében.
A túróról néhány szót.
Én imádom mindenféle formában. Szerencsére Magyarországon megfizethető áron kapható. Kiváló protein forrás. A testépítők nem hiába fogyasztják.
Sok benne a B Vitamin, különösen a B12 .
Nem hizlal. jótékony hatást gyakorol a szívre. Állítólag megelőzhető a rendszeres mérsékelt mennyiség fogyasztásával a szívroham. Sok benne a Magnézium. Azt mondják, hogy csökkenti a mellrák kockázatát. Gátolja a szorongásos tünetek megjelenését. Hatékonyan szabályozza a vérnyomást. És Antioxidáns hatással is bír.
Tehát a következtetésem, hogy jó helyen járok, ha egy ilyen egészséges süteményt sütök :-)
Akkor nézzük a receptet.
A datolyaszilvás datolyás túrótorta
Hozzávalók :
Egy normál méretű piskóta sütű formára elegendő mennyiségek
Ezt a torta alapot bögrésen készítem.
Én 3 dl-es bögrét használtam.
1 bögre joghurt
1 bögre cukor
2 bögre sima fehér liszt
3/4 rész étolaj
4 tojás
1 vaniliás cukor
1 sütőpor
Tórókrém:
3 db Datolyaszilva reszelve vagy kis kockákra vágva, szeletek a diszitéshez
6 db száritott datolya apróra vágva
1 cs vaniliás cukor
150 gr lágy vaj
2 kanál tejföl
500 gr túró
2 evőkanál cukor(a datolyaszilva elég édes, érdemes óvatosan adagolni a cukrot)
Torta alap: a tojásokat felütöm és a cukorral kissé felverem. Nem kell, hogy hab legyen.
Hozzáadom a többi alapanyagot is. Joghurt, liszt, sütőpor, és a végén az olajat szépen belecsorgatom és közben keverem.
Előmelegített sütőbe teszem 180 fokon cca 30- 40 perc alatt megsül.
félidőnél lehet sütéspróbát csinálni.
Amíg sül és kihűl elkészítem a túrókrémet.
A túrót átpasszírozom, vagy ha van botmixer akkor azzal túrókrémet készítek. A vajat habosra keverem a cukorral és vaníliás cukorral. Az összevágott Datolyaszilvát é s a vajat a tejfölt, a datolyát a vaníliás cukrot belekeverem a túróba.
Ha torta alapunk kihűlt, vagy legalább is langyos akkor ketté vágom, és a krém felével megtöltöm. A krém másik felével a tortát díszítem.
Tetejére nagyon vékonyra vágott Datolyaszilva szeleteket helyezek, és megszórom csokoládéval.
Jó étvágyat, Bon Apetit, Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése