Szilvás batyu teljes kiőrlésű lisztből(is)

Szilvás batyu teljes kiőrlésű lisztből(is)


Mivel itt van ismét a kék szilva szezon, és imádjuk ezért itt most bemutatok egy szilvás batyut, amely nem szilvalekvárral, hanem igazi friss kék szilvával készült.
Nagyon gyorsan elfogyott, ezért meg kell majd ismételni. :-)

Hozzávalók a tésztához:
750 gr sima fehér liszt
150 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 egész tojás
2 ek natúr joghurt
400 ml langyos tej
40 gr élesztő
5 ek(púpos) nyírfa cukor
80 ml étolaj
2 ek tejszín 
1 tk fahéj
1tk vanília aroma

A töltelék természetesen szilva amihez kell még cukor és fahéj(tetszés szerint)

Tipp: A batyuk száma  attól függ, hogy milyen nagyok a szilvák.
Minden szilva közepébe egy mokkás kanál cukor és egy késhegynyi őrölt fahéj jár.



A tészta elkészítése: 
1. )A megszitált lisztet a keverő tálba helyezzük.
2.) A felfuttatott élesztőt  és a többi anyagokat is egyszerre belehelyezzük.
3.) A kezünkkel körköröl mozdulatokkal egyszerűen a tésztát összekeverjük.
Tipp: Érdemes dagasztó géppel, akár kézivel dagasztani. Viszonylag nagy mennyiségről van szó és a kezünk elfáradhat, mert 10 percig dolgozni szükséges a tésztát.
4.) Takarjuk le frissen tartó fóliával a tetejét, és huzat mentes szoba hőmérsékletű levegőn 45 percig kelesszük.
5.) Kissé gyúrjuk át amikor megkelt a tészta, helyezzük egy gyúró deszkára, vagy asztalra.
6.) Nyújtsuk ki a tésztát 5-7 mm vastagságúra.
7.) Vágjuk fel a tésztát pizza vágóval 7-8 cm-es kockákra.
8.)Minden egyes tészta darabba helyezzük el a cukrozott, fahéjas szilvát.
9.) Hajtsuk fel a tészta sarkait egymással szemben majd csípjük össze ott ahol találkozik  a két oldal.
10.) Ismételjük addig amíg a tésztánk el nem fogy.
11.) A kész batyukat kenjük meg olajos tojással.
12.) Hagyjuk pihenni ismét 35 percig
13.) 190 C-fokos sütőben (előre melegített)30-35 percig süssük készre.
14.) Amikor kivettük a sütőből spricceljük le egyszer kevés vízzel.
15.) Meg is szórhatjuk porcukorral. 

Jó étvágyat!
Buon Apetito!
Mahlzeit!





Megjegyzések

Népszerű receptek