Medvehagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa
Még itt van a medvehagyma szezon, érdemes kihasználni ezt az értékes gyógynövényt az ételekben és a sós sütemény készítésében.
A fokhagymára emlékeztető íze igazán különlegessé teszi például a kelt tésztákat.
Azt olvastam, hogy a nevét a medvékről kapta, mert az ő számukra a tavasz első csemegéje. Képesek kiásni a földből a kis hagyma fejeket.
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 600 g fehér sima liszt
- 1 csokor medvehagyma 1 tk sóval összekeverve, amikor apró darabokra vágjuk. Tipp: Ez segíti a darabolást.
- 200 g margarin
- 3 tk só
- 1 közepes méretű egész tojás
- 300 ml tej
- 30 g friss élesztő/1 tk cukor
Elkészítése:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a kis cukorral a tej egy részével(langyos tejre van szükség)
2. A lisztet "energetizáljuk" szitálással, vagy egy konyhai kis lapáttal mintha homokoznánk. Emeljük ki, és szórjuk vissza a a tálba. Erre azért van szükség, hogy több levegő jusson a lisztbe.
3. Az összes többi hozzávalókat a liszt közepébe vájt mélyedésbe öntjük, és villával elkezdjük kör körösen kevergetni, amíg egy kissé összeáll a tészta. Az után egy gyúró deszkán végleg gömbölyítjük. Nagyon nem fontos kidolgozni. Szoba hőmérsékleten 40 percig kelesszük, az edényben letakarva. Tipp: A kelt tészta nem fog sikerülni, ha huzatos helye készül. Ablak ajtó becsuk :-)
4. A megkelt tésztát kinyújtjuk 2 cm vastagságúra. A tetejét késel bevagdossuk.
5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe helyezzük kissé távolabb egymástól, hogy ha sül ne érjenek össze. A tetejét tojással megkenjük, és napraforgó maggal megszórjuk. Hagyjuk ismét fél órát visszakelni. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Mahlzeit!
Bonapetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése