Fokhagymás kalácska

Fokhagymás kalácska


Kezdő háziasszonyok is el tudják készíteni ezt a finom fokhagymás kalácskát. Nagyon finom kis szendvics alap.

Hozzávalók: 
560 gr sima fehér liszt
250 ml tej
30 gr friss élesztő
2,5 tk só
4 nagyobb gerezd fokhagyma lereszelve
50 gr kacsazsír
1,5 ek cukor
2 db egész tojás(egy a tésztába, egy a kenéshez) egész köménymag

Előkészületek:  
1. A tepsi (normál gáz sütő méretű) kibélelése sütőpapírral.
2. Az élesztő felfuttatása  tejben kevés cukorral.
3. A fokhagyma lereszelése és megsütése a kacsa zsírban.
Tipp: Csak annyi ideig süssük amíg az fokhagyma aromák vesztenek az erejükből. Kb 2-3 perc.
          Az egyik tojást keverjük bele a maradék tejbe, erre azért van szükség, hogy jobban elegyedjenek a hozzávalók. 



 Összeállítása, kelesztése, sodrása...
1. Az átszitált lisztet amit már "energetizáltam" egy mély tálba helyezem.
2. A sót, cukrot, fokhagymát a zsírral,  és az élesztős tejet összeverem a liszttel.
(Én konyhai dagasztógépet használok, így nagyon egyszerű, de lehet kézi robotgéppel, és kézzel is dolgozni. Addig kell dolgozni a tésztán amíg az edény falától elválik. )

- Az összegyúrt tésztát gömbölyítem, és a tálban hagyva frissen tartó fóliával szorosan letakarom.
- 35 percre meleg, nem huzatos helyre helyezem.
- A megkelt tésztát nyújtófával 1 cm vastagságúra elnyújtom.
- Pizzavágóval 1,5 cm széles csíkokat vágok.
- Kettő darabot összefogok és ellentétesen sodrom az egyik végét a másikhoz képest.
- Ezzel össze fog tekeredni amerre akar.
- A tetejét olajos tojással megkenem, tetejét egész köménymaggal megszórom és ismét langyos helyre helyezem 35 percre.
Tipp: Érdemes a sütőbe helyezni amelyet 40 fokra felmelegítettünk.
- A kelési idő letelte után a sütőt 200 fokra állítom, a kalácsokat nem veszem ki a sütőből.
- 10 perc letelte után 180 fokra csökkentem a hőfokot, majd úgy 15-20 percig sütöm amíg szép piros nem lesz.
Tipp: A sütő ajtaját csak úgy 20 perc után nyissuk ki, előtte a tészta összeesik.


És már el is készült....

Jó étvágyat!
Bon Apetito !
Mahlzeit !


Megjegyzések

Népszerű receptek