Kurkumás köles sárgarépával összefőzve

Manapság annyit lehet olvasni az egészséges táplálkozást illetően, hogy szinte ragad az emberre az új megtapasztalás élménye. A köles korábban nem tartozott a kedvenc ételeim közé, bár amióta elkezdtem kísérletezni az ízeket illetően, egyre inkább a kedvencemmé vált. Sokoldalú egészséges növény, olcsó és kiadós.

A kölesről általában az olvasható, hogy
A köles nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ezek közül is a B1-, B2-, B6-, B17-vitamint, niacint, ásványi anyagokat: sziliciumot, vasat, fluort, cinket, foszfort, ként, magnéziumot és káliumot, valamint fehérjét, keményítőt, zsírt, rostot, kovasavat és szerves sókat. Fontos a kölesnél, hogy az ásványi anyagok, a nyomelemek és a hatóanyagok nagyon finom formában vannak jelen. Ez azért fontos, mert a sejtek és az egész szervezetünk csak az ilyen finom formában lévő anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. A köles az egyetlen olyan gabonaféle, mely a teljes értékű fehérjék mellett még 7 aminosavat is tartalmaz, valamint a lúgos kémhatása miatt különösen fontos a növésben lévő fiataloknak és gyerekeknek egyaránt. A köles rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, e mellett késlelteti az öregedési folyamatokat, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, erősíti a látást, serkenti az immunrendszer működését, valamint gyulladáscsökkentő. Jól alkalmazható vese és hólyaggyulladások kezelésére. A növény sok szilicium tartalma miatt fokozódik a szervezet védekező képessége, karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert, megelőzi a fogszuvasodást, mert segít a fogak zománcának a megvédésében. Kiváló vashiányos állapot és savtúltengés kezelésére. A köles magas kovasav tartalmának köszönhető, hogy a bőr rugalmasabb a haj pedig fényesebb lesz. A kovasav a fluorral együttesen elősegíti, hogy a fogak és a körmök egészségesek maradjanak. A kovasav fontos tulajdonsága még, hogy megadja a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A sok szerves só és rost anyag tartalom miatt nagyon magas a növény fűtőértéke.
Liszt érzékenyek számára egyes országokban engedélyezve van a köles fogyasztása, mert a köles liszt nem tartalmaz glutént, valamint mentes a ragacsos fehérjéktől, mely gluteninből és gliadinból tevődik össze. forrás: nepgyogyaszat.com
Szóval ezek miatt a fenti állítások miatt is egyre többször fogyasztunk kölest rizs helyett.
Nagyon sokféle képen elkészíthető, de most ebben a receptben, csak az új kísérletezésem egyik módját adom közre. 
Hozzávalók: 
200 ml megmosott köles mag
250 ml víz
1 tk só
2 tk kurkuma por
2 ek étolaj
2 db feldarabolt sárgarépa
pici őrölt piros erős paprika
Paradicsom a tálaláshoz, de 
bármilyen saláta illik hozzá.

Elkészítése:
A felforrt vízbe beleteszem az összes hozzávalókat, és elkezdem főzni  a kölest.
Tipp: Mivel fel fog futni a hab érdemes egy mélyebb fazékban főzni, hogy ne fusson ki kezdetben.
Amikor már nem habzik, akkor fedő alatt nagyon lassú tűzön 25-30 percig pároljuk.

Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !







Megjegyzések

Népszerű receptek