Bauernbrot/parasztkenyér

Régóta sütök otthon kenyeret, mert sokkal olcsóbb, sokkal finomabb és tartósabb.
Az otthon sütött kenyér biztosan nem tartalmaz különböző olyan adalékanyagokat, amelyekre a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége. 


Hozzávalók: 
500 gr vegyes liszt, (250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt, 100 gr tönköly liszt, 150 gr fehér búza kenyér liszt)
400 ml langyos víz
2 tk só
25 gr friss élesztő
2 tk egész kömény mag
2 tk egész koriander mag
2 tk sauerteig pulver(szárított kovász)( a bio boltokban kapható)


Elkészítése: 
- A lisztet összekeverjük a száraz anyagokkal
- Az élesztőt és a vízből 100 ml-t összekeverjük és egy mélyedést készítve a tál közepén beleöntjük.
- Betakarjuk a liszttel.
- Várunk 10 perce még felfut az élesztő
- A maradék vizet a sóval összekeverjük és hozzáadjuk a liszthez
- Dagasztógéppel 5 percig dagasztjuk
- Félretesszük nem huzatos, meleg helyre kelni úgy 60 percig. Takarjuk le vizes konyharuhával.
- Amikor megkelt átgyúrjuk, megformázzuk, és egy kizsírozott sütő formába helyezzük.
- A tetején mélyedéseket vágunk
- Hagyjuk még meleg helyen újból megkelni, a tetejét szórjuk be finom liszttel.
Tipp: Ekkor nem szárad ki a teteje
- 230 fokra előmelegített sütőben 55-60 percig süssük.
- Közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki.
- Amikor megsült permetezzük meg vízzel, és takarjuk le konyharuhával.
- Hagyjuk így kihűlni.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeti !



Megjegyzések

Népszerű receptek