Selymes Zeller krémleves Zsemle gombóccal


Selymes Zeller krémleves

Az opcióm az elkészitését illetően nagyon egyszerű volt. Mi van itthon ? Mit tudok gyorsan elkésziteni ebédre ? Ma nem eszünk húst.

A zeller ismert gyógy, - és fűszernövény. A népgyógyászatban régóta ismert.
Erős vízhajtó hatású, és egyes vélemények szerint a vesehomokot is képes kihajtani. Sok szerves nátrium található benne. De Kalciumban,  Foszforban, Vasban, Magnéziumban, Káliumban  is gazdag. Kiváló téli zöldség.
Erősíti az immunrendszert, serkentőleg hat a vese működésére, emésztési panaszok esetén is hasznos, étvágy javító. 
És nagyon finom :-)




Hozzávalók: 2 tányérhoz

1 db közepes nagyságú zeller
1 kis fej vöröshagyma
1 szem kisebb burgonya
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 kanál étolaj
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál -vagy izlés szerint-Himalájasó
2 dl főzőtejszin
száritott petrezselyem, vagy idény esetény friss, egy teáskanállal.

Feldaraboltam


Kockára vágtam



 A fűszerek




Elkészítés:

A hagymákat üvegesre pirítjuk. A megtisztított zellert és burgonyát összedaraboljuk és feltesszük főni a hagymával annyi vízben ami jól ellepi. Puhára főzzük. Közben beletesszük a sót és a borsot.

Amikor megfőtt, hozzá adjuk a tejszint és a végén a tejfölt. Még kicsit főzzük, de csak addig amit el nem elegyedik a folyadék a tejszinnel.
A végén botmixerrel összedolgozzuk.
Ha véletlenül túl sűrű lett ne aggódjunk, mert egy pici vízzel lehet korrigálni :-)

Főzöm


Botmixerrel eldolgozom




Zsemlegombóc készítése:




Egy marék száritott kenyér kocka, egy kevés hagyma, a tojás, a 1-2 kanál liszt
só, petrezselyem, oreganó, olaj, forró víz.

A hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. Félretesszük. 
A keverőtálba a száraz kenyeret leöntjük annyi forró vízzel, hogy egy kicsit megpuhuljon a kenyér.Többször öntsünk inkább keveset, mint egyszerre sokat.
Hozzáadjuk a tojást, a sót, a pirított hagymát és a fűszereket a lisztet.

Utána kézzel összenyomkodjuk a tálban.
Vizes kézzel gombócokat formálunk.
Ebből a mennyiségből 5 db jön ki.
És forró vízbe beletesszük főni, cca 15 -20 perc alatt megfő.





Elkeverem


Kézzel összedolgozom


Vizes kézzel gombócokat formálok



Amikor feljön a víz tetejére a gombóc akkor kész van.
A Zeller krémlevest a tányérba merjük, és középre helyezzük a gombócokat. Diszítjük.
Nagyon laktató étel.


Jó étvágyat, Bon Apetit, Mahlzeit !











Megjegyzések

Népszerű receptek