Selymes Zeller krémleves Zsemle gombóccal
Selymes Zeller krémleves
Az opcióm az elkészitését illetően nagyon egyszerű volt. Mi van itthon ? Mit tudok gyorsan elkésziteni ebédre ? Ma nem eszünk húst.
A zeller ismert gyógy, - és fűszernövény. A népgyógyászatban régóta ismert.
Erős vízhajtó hatású, és egyes vélemények szerint a vesehomokot is képes kihajtani. Sok szerves nátrium található benne. De Kalciumban, Foszforban, Vasban, Magnéziumban, Káliumban is gazdag. Kiváló téli zöldség.
Erősíti az immunrendszert, serkentőleg hat a vese működésére, emésztési panaszok esetén is hasznos, étvágy javító.
És nagyon finom :-)
Hozzávalók: 2 tányérhoz
1 db közepes nagyságú zeller
1 kis fej vöröshagyma
1 szem kisebb burgonya
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 kanál étolaj
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál -vagy izlés szerint-Himalájasó
2 dl főzőtejszin
száritott petrezselyem, vagy idény esetény friss, egy teáskanállal.
Feldaraboltam
Kockára vágtam
A fűszerek
Elkészítés:
A hagymákat üvegesre pirítjuk. A megtisztított zellert és burgonyát összedaraboljuk és feltesszük főni a hagymával annyi vízben ami jól ellepi. Puhára főzzük. Közben beletesszük a sót és a borsot.
Amikor megfőtt, hozzá adjuk a tejszint és a végén a tejfölt. Még kicsit főzzük, de csak addig amit el nem elegyedik a folyadék a tejszinnel.
A végén botmixerrel összedolgozzuk.
Ha véletlenül túl sűrű lett ne aggódjunk, mert egy pici vízzel lehet korrigálni :-)
Főzöm
Botmixerrel eldolgozom
Zsemlegombóc készítése:
Egy marék száritott kenyér kocka, egy kevés hagyma, a tojás, a 1-2 kanál liszt
só, petrezselyem, oreganó, olaj, forró víz.
A hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. Félretesszük.
A keverőtálba a száraz kenyeret leöntjük annyi forró vízzel, hogy egy kicsit megpuhuljon a kenyér.Többször öntsünk inkább keveset, mint egyszerre sokat.
Hozzáadjuk a tojást, a sót, a pirított hagymát és a fűszereket a lisztet.
Utána kézzel összenyomkodjuk a tálban.
Vizes kézzel gombócokat formálunk.
Ebből a mennyiségből 5 db jön ki.
És forró vízbe beletesszük főni, cca 15 -20 perc alatt megfő.
Elkeverem
Kézzel összedolgozom
Vizes kézzel gombócokat formálok
Amikor feljön a víz tetejére a gombóc akkor kész van.
A Zeller krémlevest a tányérba merjük, és középre helyezzük a gombócokat. Diszítjük.
Nagyon laktató étel.
Jó étvágyat, Bon Apetit, Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése