A sokoldalú gőzgombóc/Dampfnudel


A gőzgombócot, ehetjük édesen és sósan is fűszerekkel. Ebben a receptben az alap gőzgombóc elkészítését mutatom be, és a végén a legegyszerűbb édes tálalást egy mákos-cukros módozatot.


Így kell kinéznie, a díszítés miatt petrezselyemmel szórtam meg.
Az alaptészta hozzávalók és elkészítése: 8 db
Tészta:
300gr félfogós liszt
20 gr friss élesztő feloldva a folyadékokban
1 db egész tojás
1 ek étolaj
1/2 tk só
1 tk cukor
 6 ml víz
12 ml tej
Tipp: Ez tészta egy jól formálható tészta kell legyen, de nem kemény.

- Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, 5 percig dolgozzuk kézzel, vagy géppel.
- Letakarva egy frissen tartó fóliával 30-35 percre kelni hagyjuk.
- Amikor megkelt akkor 8 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk a tésztából.


Letakarjuk egy fóliával és 30 percig pihentetjük.

A gőzölés:


-Tipp:  Egy olyan serpenyőbe  készítsük  amiben nem fog leégni az alja.
A serpenyőnek a fedele jól kell hogy zárjon, mert ha kifut a gőz akkor nem lesz jó. Nem szabad a gőzölési idő alatt felemelni a fedelet. Amikor már a gombócok duplájára nőttek, akkor vegyük le alacsonyabb hőmérsékletre, és "süssük zsírjára".
Amikor az alja már kicsit megpirult a víz el is párolgott akkor kész.


https://www.youtube.com/watch?v=-gV7bF--Ndg&feature=youtu.be



Tehát a módszer:

- 350 ml vízet  2 ek étolajjal  és 1 tk sóval felforralunk.
- A gombócokat egyenként bele helyezzük egy lapáttal.
-Azonnal lefedjük és beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet.
- A gombócoknak dolgozniuk kell a fedő alatt. A legjobb egy átlátszó fedő, mert akkor tudjuk a hőmérsékletet szabályozni.
Megjegyzés:
Nagyon jól illik a burgonya leveshez:
Korábbi receptem itt található:


https://agneskonyhaja.blogspot.com/2017/06/egyszeru-falusi-magyaros-burgonya-leves.html

Jó étvágyat !
Mahlzeit !
Bon Apetito !







Megjegyzések

Népszerű receptek