A sokoldalú gőzgombóc/Dampfnudel
A gőzgombócot, ehetjük édesen és sósan is fűszerekkel. Ebben a receptben az alap gőzgombóc elkészítését mutatom be, és a végén a legegyszerűbb édes tálalást egy mákos-cukros módozatot.
Így kell kinéznie, a díszítés miatt petrezselyemmel szórtam meg. |
Az alaptészta hozzávalók és elkészítése: 8 db
Tészta:
300gr félfogós liszt
20 gr friss élesztő feloldva a folyadékokban
1 db egész tojás
1 ek étolaj
1/2 tk só
1 tk cukor
6 ml víz
12 ml tej
Tipp: Ez tészta egy jól formálható tészta kell legyen, de nem kemény.
- Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, 5 percig dolgozzuk kézzel, vagy géppel.
- Letakarva egy frissen tartó fóliával 30-35 percre kelni hagyjuk.
- Amikor megkelt akkor 8 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk a tésztából.
Letakarjuk egy fóliával és 30 percig pihentetjük. A gőzölés: -Tipp: Egy olyan serpenyőbe készítsük amiben nem fog leégni az alja. A serpenyőnek a fedele jól kell hogy zárjon, mert ha kifut a gőz akkor nem lesz jó. Nem szabad a gőzölési idő alatt felemelni a fedelet. Amikor már a gombócok duplájára nőttek, akkor vegyük le alacsonyabb hőmérsékletre, és "süssük zsírjára". Amikor az alja már kicsit megpirult a víz el is párolgott akkor kész. https://www.youtube.com/watch?v=-gV7bF--Ndg&feature=youtu.be Tehát a módszer: - 350 ml vízet 2 ek étolajjal és 1 tk sóval felforralunk. - A gombócokat egyenként bele helyezzük egy lapáttal. -Azonnal lefedjük és beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet. - A gombócoknak dolgozniuk kell a fedő alatt. A legjobb egy átlátszó fedő, mert akkor tudjuk a hőmérsékletet szabályozni. Megjegyzés: Nagyon jól illik a burgonya leveshez: Korábbi receptem itt található: https://agneskonyhaja.blogspot.com/2017/06/egyszeru-falusi-magyaros-burgonya-leves.html Jó étvágyat ! Mahlzeit ! Bon Apetito ! |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése