A házi hamburger zsemle receptje..

A házi hamburger zsemle mindig más mint a nagyüzemi. Persze nem minden nap süt az ember hamburger zsemlét, de mivel nem sok munka van vele, ezért akár azt is el tudom képzelni, hogy gyakrabban süssünk.
A hamburger zsemle nem csak hamburgernek jó, hanem tej vagy kakaó mellé is igen finom étel.


Hozzávalók:
600 g sima fehér liszt
400 ml langyos tej
60 g vaj plusz egy diónyi sertészsír
30 g friss élesztő és 2 ek víz és 1 ek  cukor 1 ek liszt keveréke
Tipp: Az élesztőt a fenti sorban leírtakat szerint összekeverjük. Félretesszük.
2 ek cukor 
1/2 tk só
1 db egész tojás és 2 ek joghurt keveréke és 4 ml víz keveréke

Elkészítése:


1. lépés: A lisztet szitáljuk egy tálba.
2. lépés. A lisztet a vajjal dolgozzuk el kezeink között.
3. lépés: tegyük bele a cukrot a sót, az időközben feljött élesztős keveréket, és az összes nedves anyagokat.
4. lépés: Gyúrjuk össze a tésztát, de előbb egy villával kezdjük összekeverni. Majd nyújtódeszkára helyezzük, és cirka 5 percig dagasszuk.
5. lépés: A tésztát takarjuk le egy tálban frissen tartó fóliával. Tegyük meleg helyre 40 percig kelni.
6. Tipp: Vigyázzunk, hogy ne legyen huzat, mert akkor a tészta nem fog sikerülni.
7. lépés:Amikor megkelt henger alakúra formálom, és 8 egyenlő részre  kell osztani.
8.lépés: Egyenként a tészta darabokat kis gombóccá formáljuk.
9. lépés:  Tegyük egy kizsírozott, vagy papírral kibélelt tepsibe, egymástól kissé távolabb.
10. lépés: Kenjük be a tetejüket felvert egész tojással. Takarjuk le és ismét kelesszük a duplájára.
11. lépés: A sütőt már most kapcsoljuk be, hogy megfelelő 220 fokos hőmérsékletű legyen.
12. lépés: Mielőtt a sütőbe helyeznénk a hamburgereket előtte még egyszer kenjük meg a maradék tojással.
13. lépés: Süssük 10 percig 220 fokon, majd vegyük le 200 fokra és a végén csak 180 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.


Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !








Megjegyzések

Népszerű receptek