Házi Rozskenyér egész dióval
Házi Rozskenyér egész dióval...
Hozzávalók:
300 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
200 gr sima rozs liszt
200 gr sima tönköly liszt
40 gr friss élesztő
1 mokkás kanál cukor
12 ml étolaj
4 tk só
600 ml kéz meleg víz
1 marék egész dió
2 evőkanál egész kömény mag
Elkészítése:
- A száraz anyagokat összekeverjük egy megfelelő dagasztó tálba
- A liszt közepében mélyedést készítünk
- Beletesszük az élesztőt, a cukrot és a víz felét.
- Hagyjuk pár percig
- Hozzáadjuk az olajat is
- Ha van dagasztógépünk akkor 3 percig lassan, majd 7 percig gyorsan dagasszuk
- Kézzel is lehetséges dagasztani, de nagyon fárasztó lenne. :-)
Amikor már nagyon jó az állaga, nem ragad, akkor a keverőtálba hagyjuk pihenni.
1.) 30 percre, egy frissen tartó fóliával letakarni szorosan.
2. ) 30 perc letelte után átdolgozni egy kenyér formázó lapáttal
3.) Hagyni ismét 30 percig pihenni
4.) Ismét átdolgozni, és a tepsibe helyezni, szépen megformázni. A diót ekkor dagasztom bele. A tetejét megszórni liszttel, bevágni tetszés szerint.
Tipp: A frissen tartó fóliával letakarni, és 30 perc után, amikor ismét megkelt akkor előmelegített 235 fokos légkeverés nélküli sütőbe helyezni, és 60 perc alatt készre sütni.
Amikor kész, a tetejét konyharuhával letakarni és kissé meglocsolni, hogy a kenyér héja puha legyen. Egy rácson kell kihűteni, hogy alul és felül is tudjon szépen hűlni.
Jó étvágyat !
Bon Apetito !
Mahlzeit !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése