Párolt-karamellizált lila káposzta mint köret...

Párolt lila káposzta mint köret
Amikor bevásárolok mindig szem előtt tartom azt, hogy egészséges hozzávalókat tudjak vásárolni. A téli zöld színű zöldségeket illetően van némi fenntartásom. Ezért szívesen főzök a családomnak az európai, hazai jól megszokott téli szezonális zöldségekkel ételeket. Igen. Nagyon finom a fejes saláta, a paradicsom stb. Nekem csak tavasszal, nyáron amikor szezon van.Valahogy nincs bizalmam a bizonytalan származású zöldségeket illetően a téli időszakban. Mindig felmerül bennem a kérdés, hogy valójában ugyan hol termesztették ezeket a zöld növényeket a dermesztő télben ? Nagyanyáink is szerintem így gondolkodtak. Arról nem is beszélve, hogy pl a káposzta félék mennyivel olcsóbbak mint a nem hazai vagy nem európai téli zöldségek. És azok a zöldségek amelyek arra hivatottak- mint pl.a burgonya, a sárgarépa, paszternák, zeller, - hogy a tél beálltakor és egész télen ellássanak minket vitaminokban, rostanyagokban gazdag és tápláló  táplálékokkal.
Most a lila káposztát választottam. Mert minden lila, piros színű növényünk antioxidáns.Segít megőrizni az egészségünket. 




Hozzávalók:

Lila káposzta 1/2 kg
1 ek cukor
1 mk. őrölt kömény
3 ek étolaj
1-2 kanál alma ecet
ízlés szerint só

Elkészítés:

A káposztát vékony csíkokra szeletelem. Az olajhoz hozzáadom a cukrot, és az őrölt köményt. Amikor a cukor már egy kissé sárgás akkor a káposztát is hozzáadom. Kevergetni kell, mert hamar odaéghet. Kb 5 percig így kevergetem, majd az aljára öntök egy kis vizet, hogy gőz képződjön. Letakarom. Leveszem a tüzet alatta. Én hagyom, hogy egy kicsit ropogós maradjon a káposzta. Nem főzöm agyon.
A végén 1-2 ek alma ecetet öntök hozzá, és jól elkeverem. Ekkor már nem főzöm.

Tálalás: 

Jó étvágyat !
Bon Apetit !
Mahlzeit !




Megjegyzések

Népszerű receptek