Fokhagyma leves lestyánnal és rozs kenyérrel

Fokhagyma leves lestyánnal  és rozs kenyérrel

Ennek a levesnek az elkészítéséhez az adta az inspirációt, hogy már nagyon unom ezt a kemény telet, és nem szeretném elkapni az influenza betegséget. Igyekszem mindig olyan ételeket készíteni és enni  amelyek tele vannak mindenféle jó dologgal.
Azt hiszem, hogy a fokhagymáról nem is kell itt írnom, mert ezt mindenki tudja, hogy vírusölő, és immunerősítő, vérnyomás szabályozó, érfal erősítő. Mi nagyon szeretjük a fokhagymát mindenféle formában. A párom nem szereti a levest, de ebből a levesből enne, ha lenne még, ezt mondta. Sorry. De csak 2 tányérnyi adagot készítettem. Hihi...
A lestyánról annyit tudok, hogy jó gyomorégésre, vizelethajtó, vesekő vesehomok megelőzésére is jó. Aromája intenzív, és kellemes. Hasonlít a zellerhez. A nép gyógyászatban gyomor erősítőként és emésztés serkentőként használják. Kiváló fűszer és gyógynövény.
A babérlevélről annyit, hogy a nép gyógyászat szerint különösen jó ízületi gyulladások esetén, emésztés és étvágyserkentő, gyomorerősítő, vizelethajtó.


Hozzávalók

4-5 gerezd fokhagyma
1 db burgonya
1/2 vöröshagyma
2 ek étolaj
1 késhegynyi őrölt kömény
1 csapott tk. lecstyán
1 db babérlevél
1 tk ételízesítő só helyett
300-400 ml víz
1 tk tejföl


Elkészítés:

Csak a vöröshagymát üvegesre pirítom az olajon. Azután az összes hozzávalót, kivétel a tejfölt hozzáadom. Megfőzöm. A vizet, ha elfőtte utána pótolom. Bot mixerrel feldolgozom, és hozzá adom a tejfölt. A babérlevelet cca 10 percig főzöm a levesben. Aztán kiveszem.

Tálalás:


Jó étvágyat, Bon Apetit, Mahlzeit !







Megjegyzések

Népszerű receptek